Púder Nélkül

2010.11.24. 14:59

Tapétatrend - Válasszunk ruhatárunkhoz illő színt!

Jó tudni: Tapétázzunk vagy fessünk? Milyen színt, felületet és mintát válasszunk? Mielőtt katalógusok és magazinok vad lapozgatásába kezdenénk, nézzük végig a ruhatárunkat is, hogy megtaláljuk a hozzánk illő színeket a lakásba is – tanácsolja Prevics Bori lakberendező, enteriőrtervező.

Szabados Judit

Festékből rengeteg típus létezik, nemcsak színben és minőségben, de akár különböző, szabálytalan struktúrájú felszínt is létre lehet hozni, mind ronggyal, mind pedig szivaccsal dolgozva. Ezzel olyan felületet kaphatunk, amit egyébként tapétával tudnánk kivitelezni. Utóbbinak viszont nagy előnye, hogy könnyebben tisztán tartható, lemosható, nem pattogzik le a glettanyag, nem ül bele a kosz, elrejti az összes hibát, repedést, foltokat, a rossz minőségű kőművesmunkákat, és amíg meg nem unjuk, nincs vele dolgunk.

A tapétázás ötlete Kínából indult, ahol időszámításunk előtt kétszáz évvel kezdték rizspapírral burkolni a falakat. Európában csak a nyolcadik században, egy arab fogságba esett kínai hatására kezdték el terjeszteni az arabok. Először lenszálakból és bambuszból kezdtek papírt készíteni. A nyomtatás elterjedésével pedig a tapétázás is virágzásnak indult. Végigkísért minden korszakot és irányzatot, a reneszánsztól a bidermeierig megvolt minden időszakban a tapétatrend.
 
– Most a betonjellegű tapéták, a keleties, barokk mintás változatok viszik a prímet, de a sztenderd csíkos, virágos változatokra is nagy a kereslet – mondja Prevics Bori lakberendező, enteriőrtervező. Újabban a konyhában is helyet kap a tapéta, a konyhapult és a felső szekrény között üveggel borítva sokkal látványosabb, mint ha csempéznénk az adott felületet. Divat az is, hogy nem az egész szobát, csak egy vagy két falat tapétáznak. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy a szoba formájához igazodva válasszuk ki a tapétázandó felületet, hisz mindegyik falon más hatást tudunk elérni, szűkíthetjük és tágíthatjuk is a teret.

Alapvetően – persze kivételek mindig adódnak – a kis mintás tapéták tágítják, míg a nagy mintás tapéták szűkítik a teret. A belmagassággal is lehet játszani: ha széltében vágjuk el a teret, és akár különböző színű festéket választunk az alsó és a felső részre, akár tapétát és hozzá harmonizáló festéket használunk, az optikailag olyan hatást kelt, mintha a szoba tágasabb lenne, ugyanakkor a belmagasság a meglévőnél kisebbnek tűnik.
– A mennyezet mindig világos legyen, ha azt akarjuk, hogy kinyíljon a tér. Ha élénk vagy sötét színnel szeretnénk borítani egy falat, akkor ezt a nyílászáróval szemközti oldalon tegyük, mert akkor kapja optimálisan a fényt. Fontos az is, hogy harmóniában legyen a padló, a falak és a mennyezet. Ha a padló világos, az bizonytalanságérzetet, feszült hangulatot idéz elő. Ha a falak hozzá világosak, akkor lehet, hogy világosabbnak és tágasabbnak tűnik a szoba, de biztosan rideg lesz. A világos falhoz sötétebb padlót válaszszunk. Ezek persze nem kőbe vésett szabályok, megszegve őket is létrehozhatunk harmonikus teret, ami irigylésre méltóan jól mutat, csak tudnunk kell feloldani egy-egy bútorral, képpel a tér adottságait.

Érdemes a ruházatunkhoz hasonlóan kiválasztani a színeket – a smink és a ruhatárunk alapszínei mind az egyéniségünk alapjegyeit tükrözik.  Ha ehhez hasonlóan válogatunk a lakberendezésben is, nem pedig az épp divatos színek vagy a magazinokban látottak alapján választunk, akkor biztosan nem fogjuk pár nap vagy hónap után azt érezni, hogy a lakásunk nem tükrözi az egyéniségünket, olyan, mintha egy vadidegené lenne. Ahogy létezik ősz, tavasz, nyár és tél típusú nő, ugyanúgy léteznek a lakásoknál is különböző karakterek. Itt ugyanaz az elv érvényesül, mint az női alaptípusoknál, arra kell törekedni, hogy kiemeljük az előnyös és ellensúlyozzuk a hátrányos vonásokat. A megfelelően kiválasztott színekkel és anyagokkal könnyedén megteremthetjük a harmóniát.  Érdemes egységében végiggondolni, hogy egyrészt miben érezzük jól magunkat, másrészt pedig milyen fekvésű a lakás, és ezek együttese alapján dönteni – tanácsolja a lakberendező. Ha pedig összeállt a fejünkben a komplett terv, ügyeljünk rá, hogy jó minőségű papírtapétát válasszunk, mert ezt könnyebb feltenni és eltávolítani is, nem szedi le a falfestéket, nem kopik, mindenekelőtt pedig, ha vigyázunk rá, örök darab maradhat – tette hozzá a szakértő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!