Púder Nélkül

2010.11.04. 08:37

Tetkóetikáról Senorita Ancsával

Van, aki nem tudja, mit szeretne viselni a bőrén, egyszerűen csak tetoválást akar, más viszont határozott elképzeléssel, fontos jelentést hordozó mintával érkezik a szalonba.

Horváth A. Attila

Legyen szó múló hóbortról vagy sokáig érlelt elhatározásról, a tetoválóművész felelőssége vitathatatlan, ő az ugyanis, aki bőrbe varrja a megrendelést, s így örökre otthagyja kézjegyét a kuncsafton. De vajon számít-e az ő személyisége, ízlése a választáskor?

A tetkóetikáról kérdeztük Weide Ancsa zalaegerszegi tetoválóművészt. – Előrebocsátom: kihívásnak tekintem az extrém feladatokat, s egyszer majd szeretném, ha elmondhatnám magamról, hogy a test minden felületén jártam a géppel. Hamarosan például szájbelsőbe tetovált feliratot takarok el más mintával; na ez az igazi kihívás! Persze az embernek vannak elvei, amikből nem enged: nem vállalok önkényuralmi jelképet és nem tetoválok nagyon fiatalokra.

Ami pedig az ízlést illeti, vannak esetek, amikor megpróbálom más választásra bírni a vendéget. Például, ha fiatal párok egymás nevét viselnék, első körben igyekszem rábeszélni őket arra, hogy válasszanak inkább egy szimbólumot, ami számukra az összetartozást jelképezi, mert tudom, a nevet később megbánhatják. És olykor anyaként érzem kötelességemnek, hogy alternatívát javasoljak - fogalmazott a Senorita Tattoo vezetője. Példát is említett: nemrég egy lázadó korát élő tinilány kereste fel azzal a kéréssel, hogy harisnyakötőket és pisztolytáskákat tetováljon a combjaira. Ancsa ezt nem tartotta jó ötletnek: ha a lány később, immár felnőtt nőként, mondjuk a strandon megjelenik egy ilyen „rajzzal”, az már nem szexis lesz, hanem vicces, a tetováló pedig nem szeretné, ha élete végéig őt tekintené bűnbaknak emiatt.

- Egyébként nem vagyok szégyenlős, intim tetoválást is jó párat készítettem már, sőt, úgy látom, a férfiak ilyen kéréssel szívesebben jönnek női tetoválóhoz. Az sem zavar, ha valaki nem a jelentéstartalom miatt kér tetoválást, hanem villantani szeretne vele; elvégre testdíszről van szó, amit érdemes megmutatni másoknak. Nemrég két középkorú hölggyel dolgoztam; 20 éve szerettek volna tetoválást, de csak most érezték elérkezettnek az időt. Egyikük tündért, másikuk főnixmadarat kért, boldogan távoztak. Ilyenkor boldog vagyok én is... 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!