Púder Nélkül

2011.12.25. 06:22

Útikönyv született a család millió kalandjáról

Zsiga Henrik volt már "óceánok szolgája", amikor még a kilencvenes években luxushajón dolgozott, az idén pedig Toscana rabja lett.

Napló

Feleségével és két aprócska ikerlányával ugyanis keresztül-kasul átszelték a híres olasz régiót. Kalandjaikról könyvet adtak ki. Kilenc költözés, nyolc szállás, tízezer, autóval megtett kilométer, 60-70 meglátogatott település, 155 templom, 33 múzeum, 12 piac, 80 játszótér, 15 strand, ugyanennyi megmászott torony, 31 eltévedés, 258 parkolás, 812 útbaigazítási kérelem, három centivel vastagabb vádli, 40 euró parkolási büntetés, csaknem 2400 fotó és negyven blogbejegyzés - röviden ennyi a két és fél hónapos toscanai utazás mérlege. Belegondolva, hogy mindezt kétéves ikerlányokkal tették meg, igazodtak feleségével, Barbarával Sári és Flóra életritmusához - fantasztikus teljesítmény. Nagyot utazott a család és élt át számtalan élményt. Ennek hű lenyomata a fényképekkel gazdagon illusztrált kötet, jó tanácsok kigyerekekkel utazó családoknak. Henrik szórakoztató útikönyvnek nevezi, de nem lehet beskatulyázni. Egy olvasmányos élménybeszámoló millió kalanddal és hasznos tudnivalókkal.

Toscana kincses sziget a kulináris élvezeteket kedvelők számára. A levegőt átitatja az olíva, a zöld fűszerek illata, s ebben a régióban érlelik nagy kékes márványüstökben a híres carrarai szalonnát, melyet leöblíthetünk egy pohár vérvörös Ciantival. Az olasz konyha lelkét a friss zamatos alapanyagok jelentik, amelyek értékét, ízét a hosszadalmas főzéssel elvenni bűntett. Toscanában nincs olyan ember, aki ne beszélne a legnagyobb élvezettel az étkezésről, ételekről, így a kis család is lelkesen beszerezte a szükséges alapanyagokat a helyi boltokban, majd röpke negyed óra alatt tészta- és húskülönlegességeket varázsolt az asztalra.

Henrik és Barbara lelkesen csiszolta olasznyelv-tudását, mert meggyőződésük, hogy a beszélgetés ebben a barátságos régióban elengedhetetlen, hiszen a szomszédnál, a helyi péknél, benzinkutasnál, pincérnél nincs jobb útikönyv. Sikerült úgy megismerniük a híres olasz régiót, hogy nyugodtan elindulhatnának egy Toscanáról szóló tévévetélkedőn.

A nagy felfedezőútra kicsi gyerekekkel indult házaspárt számtalan nagyszerű élmény érte, melyeket a könyv oldalain az olvasó is átélhet. Az ékszerdoboz településeken mintha megállt volna az idő. Henrik lelkesen sorolja a gyönyörű városokat, a különleges falvakat. A legkedvesebb toscanai városok - köztük Firenze - mellett útba ejtették a szomszédos régióhoz tartozó Cinque Terrét. Ezt Henrik Ötföldének nevezi, még fél év elmúltával sem győz áradozni az öt pirinyó tengerparti faluról és az átélt kalandokról, ami nem csoda, hiszen a világ egyik legszebb helyén töltöttek el felejthetetlen hónapokat.

Könyve feszített tempóban készült: hazaértek júliusban, és december elején már a boltokba került a Toszkána című családi útikönyv. Gyakran hajnalig dolgozott, hogy hűen visszaadja a látottakat. Ehhez pedig kellett a személyes élmény és a helyszíni fényképek. Mint Henrik említi, utazás közben gyakran két másodperc jutott a fotók készítésére, hiszen a két kislány rendszerint háromfelé szaladt. És soha nem a kétéves gyerekek fáradtak el először...

 

Az ikrek is beleszóltak a programokba

A most már négykötetes szerző szerint egy családi útikönyv megírása összetett képességeket igényel: elhatározás, elszántság, türelem, szervezőkészség, nyelvtudás, fotósismeretek mellé adjunk két pici lányt és könnyítésként egy segítő társat. Az élmények habzsolása mellett minden nap végén dokumentálta a történteket és megtervezték a következő napi programot, amibe a lányok tűrőképessége mellett az időjárásnak is volt beleszólása. Szerencsére mindenhova eljutottak, nem maradt hiányérzetük, de Flóra elvesztett papucsáért akár holnap visszamennének Elba szigetére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!