Púder Nélkül

2011.01.16. 06:50

Valóra válhat újévi fogadalma: így fogyjon le végleg

Új év, új fogadalom: magától értetődően leadok négy kilót - mondta Bridget Jones, s ezzel nemcsak a brit regényhős van így, hanem a legtöbb magyar hölgy is. Ám az elhatározást ritkán követi tett, ha mégis, az nem biztos, hogy eredményes lesz. Ezért felkerestünk egy személyi edzőt, adjon segítséget olvasóinknak, hogy ez a fogadalom valóban az utolsó legyen.

Horváth Viktória

- A fogyni vágyókat több szintre sorolhatjuk a mozgáshoz való hozzáállásuk alapján: kezdők, haladók vagy élsportolók, mindenkinek más edzéstervre van szüksége, hiszen nem vagyunk egyformák, más paraméterekkel és szervezettel rendelkezünk – bocsátotta előre Vágvölgyi Krisztina, személyi tréner. – Ha van valakinek elképzelése, célja, amit el akar érni, akkor segítünk személyre szabott edzéstervet készíteni és végigkísérni a vendéget a vidám, de nehéz úton.

Fontos a folyamatos kommunikáció, a célok és az idő meghatározása. Ha már csak egy embernek is meg tudja változtatni gondolkodását ezzel kapcsolatban, akkor megérte ezt a hivatást választania. – A személyi edzés tartalmaz állapotfelmérést és átbeszéljük az esetleges egészségügyi problémákat is – mondta el a korábbi élsportoló.

- A mozgás célja, hogy az állóképességet fejlesszük, az erőt és a hajlékonyságot fokozzuk. Ebben segít nekem pilates, gerinctréner és cross fit végzettségem is. Fontos része ennek a folyamatos kontroll, figyel a helyes testtartásra, a gyakorlatok pontos kivitelezésére, így minimálisra csökken a sérülés veszélye. A személyi edzés előnyei, hogy gyorsabb, látványosabb és tartósabb az eredmény, mintha otthon állnánk neki egyedül. Centikben mérhető eredmény, testtartás javulás, egészségesebb táplálkozás, testtudat kialakulása, mentális fejlődés, állandó fittség és jó közérzet – ezt mind elérhetjük. Ám a mozgás önmagában nem elég, mi a helyzet az evéssel?

– Ha táplálkozásunkon szeretnénk változtatni, ne higgyünk a sok magazinban olvasható diétának, inkább forduljunk szakemberhez – tanácsolta Vágvölgyi Krisztina. – Fontos, hogy minél változatosabban, többféle élelmiszerből állítsuk össze étrendünket: együnk kevésbé zsíros ételeket, főzéshez inkább vajat, olívaolajat használjunk és részesítsük előnyben a gőzölést, párolást. Mellőzzük a rántást és a rántott ételeket, kevés sóval főzzünk, cukor helyett használjunk inkább mézet. Az édes süteményeket, a fehér lisztből készült pékárukat kerüljük, mert mind zsírként rakódik le a szervezetben.

A folyadékbevitel az egyik legfontosabb eszköze az egészséges életmódnak, így a fogyásnak is, hiszen testünk 70 százaléka vízből áll és annak pótlása elengedhetetlen. Aki a mozgást beiktatja az életébe és a táplálkozására is odafigyel, elkerülhetetlenül meg lesz az eredménye. Bármilyen sportot is választunk, legyen vele legalább egy konkrét célunk, amit kitűzünk magunk elé.

Csokoládé helyett inkább gyümölcs

De mi a helyzet az édesszájúakkal? Manapság jobbnál-jobbb receptet találhatunk az interneten, ahol felfedezhetünk újfajta egészséges finomságokat cukor és liszt nélkül. Mindig rendszeresen étkezzünk, naponta négyszer-ötször, de kisebb adagokat. Együnk sok gyümölcsöt, zöldségféléket, ám kenyérből viszont csak a teljes kiőrlésűt vagy a rozsosat válasszuk. A burgonyát, rizst és a tészta köreteket kerüljük, helyette zöldségeket párolva, sülve fogyasszunk és legyünk nyitottak az új köretekre, mint például a bulgur, kuszkusz, hajdina, köles, árpagyöngy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!