Púder Nélkül

2010.10.08. 05:58

XS-es világ: a méret a lényeg

Manapság egy átlagos nő ruhatárában az S-estől az XL- esig szinte minden méret megtalálható. Hogy miért van ez így? Az elcsúszott méretezés okát a kor nőideáljában kereshetjük.

Kiss Anna

Miközben a lakosság nagy százaléka küszködik túlsúllyal, divat az extra vékony alkat. A ruhaméret meghatározó szempont, minél kisebb, annál magabiztosabbnak, szebbnek érezzük magunkat. Szmodics Anikót, az egyik belvárosi ruhaüzlet vezetőjét kértük, ossza meg velünk tapasztalatait.

– Annak ellenére, hogy az egyes márkák között van méretbeli eltérés, legelőször a legkisebb, 25-ös méretű farmerek fogynak el, de kétségtelen, hogy a butikokban kapható XS-es méret nem egyezik a konfekció XS-essel – mondta Anikó elöljáróban, majd készségesen megmutatta, mekkora egy 25-ös farmer. – Ez szinte gyerekméret, „óvodásoknak” való, mégis ebből viszik a legtöbbet. Gyakran vásárolják azok a 12-13 évesek, akik a gyerekboltokban kapható ruhákat már nem veszik fel. Persze a vásárlókör is meghatározó. A legújabb modellek a fiatalokat vonzzák leginkább. Hiába a nagy kínálat, ha a szezon divatja nem kedvez az idősebb, teltebb hölgyeknek. A feszes felsők, a testhez simuló farmerek még jobban kidomborítják a problémás területeket.

– Az igazság az, hogy a molettebbek érthető okokból nem keresik a most divatos csípőnadrágokat. Itt az üzletben akár egy 80 kilós hölgy is találna magának farmert, de akinek feleslege van, nem szívesen hordja az ilyen szabású ruhákat – folytatta az üzletvezető.

A nagy méretek sok esetben megmaradnak, így legközelebb kevesebbet hoznak a polcokra. Ha pedig látszatra nincs igény rájuk, a gyártó nem készít belőlük. Ördögi kör.

– Úgy is mondhatnám, a fiatal nők és a méretek is „elcsúsztak”. A lányom korosztályában, a 17-18 éveseknél, aki genetikailag nem vékony, az nem eszik és kész.

Nincs mit tenni. Ez a „menő”. Régen a soványság a szegénység egyik jele volt. Ma az a divat, ha „kilátszik” a borda. Már a legfiatalabbak is a média bűvkörében élik az életüket, cikinek számít a túlsúly. Pedig ebben a korban még rendkívül sok változáson megy keresztül az ember lánya.

A divatiparban történő szemléletváltás csak ámítás. A magazinok hiába szánnak egy-két oldalt a molett modelleknek vagy az anorexia elleni kampánynak, ha több száz képen csontsovány manökenek hirdetik a legnagyobb márkákat és a sokszor egészségromboló csodadiétákat. Félreértés ne essék: a kóros elhízás épp olyan egészségtelen, mint a kóros soványság. Fontos a rendszeres mozgás és a megfelelő táplálkozás. Sőt, néha szükség van diétára is, ha nem érezzük jól magunkat a bőrünkben vagy egészségügyi problémáink megkívánják. A hangsúly azonban a mértékletességen van. A sikert nem kalóriában, kilogrammban vagy években mérik. Pár plusz kiló még nem ok az aggodalomra. Hiába sugallja hamis, retusált képekkel a „világ”: nem kell okosnak lenni, elég, ha szépek és persze vékonyak vagyunk. 


SZÉPSÉG: DIGITÁLIS KORREKCIÓVAL

Amerikában a soványság megszállottjainak létrehozták a nullás méretet, aztán megérkeztek a mínuszos számozások. A vékony nő kultuszát a média is erősíti, a címlapokon tökéletesnek tűnő modellek mosolyognak ránk. Sehol egy ránc, egy fölös kiló. Mondhatnánk: túl szép, hogy igaz legyen. Nem is az. Gyakran a tökéletesség több óra digitális korrekció eredménye és a valóságosnak hitt „paparazzi- fotók” is csak előzetes egyeztetéssel kerülnek a magazinokba. Bárkiből lehet címlaplány, mindössze megfelelő számítógépes program kell hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!