Púder Nélkül

2012.03.26. 08:50

Zumbafüggőség kialakulóban

Sümeg - Egyre nagyobb tömegeket hódít meg a zumba. A hölgyek közül sokan szeretik a zenét, szeretnek táncolni, és a fogyás, az egészséges életmód kialakítása sem hátrány. Könnyen "zumbafüggővé" válhat bárki.

Szijártó János

Nemrég Sümegen volt egy hatalmas zumbaparti, ahol a foglalkozás előtt Kiss Beáta zumbaoktatóval is váltottunk néhány szót. Amint azt megtudtam, Magyarországon 2009 óta, a világon pedig már több mint tíz éve hódít a zumba. Futótűzként terjed, heti rendszerességgel ma már több mint 12 millióan zumbáznak világszerte, és számuk egyre nő.

Kérdésemre, hogy pontosan mi a zumba, Kiss Beáta elmondta, egy olyan összetett tevékenység, amely egyesíti a hipnotizáló, forró latin ritmusokat a könnyen követhető fitneszmozdulatokkal.  Nem igényel előképzettséget, nincs szükség táncpartnerre, életkortól független. Könnyű, szórakoztató, mégis hatékony, hiszen az egész testet mozgásba hozza. Fejleszti az állóképességet, zsírt éget, és a koreográfiákba beépített erősítő gyakorlatok tónust adnak az izomzatnak. Egyórás tréning alatt 600 kalória égethető el - mondta Beáta.

Az órákon az összes latin ritmussal találkozhatnak a résztvevők, szórakozva, észrevétlenül tanulják meg a salsa, a merengue, a reggaeton, a cumbia, a calypso, a bachata, a szamba, a flamenco és további táncok alaplépéseit. Jelenleg több településen tart rendszeres foglalkozásokat.
 
Kiss Beáta hivatalos zumbaoktató, aerobikedző és kölyökfitnesz-oktató, most személyi edzőnek tanul. Gyerekkora óta sportol, már diákként atlétikai versenyekre, majd aerobikórákra járt. Később az akrobatikus rock and roll szerelmese lett, és hét évig versenyszerűen táncolt. Mindig új táncokat próbált ki. Egyetemi évei alatt a rocky mellett modern táncot, cheerleadinget, hip-hopot tanult és más sportokkal bővítette tudását. Szerinte több időt kell szánnunk egészségünk megőrzésére, teljesítőképességünk fejlesztésére, a testi és szellemi kikapcsolódásra.  Ki kell engednünk a sok feszültséget, a mozgásra szánt ízületeinket, izmainkat használni kell, a szívünket és a tüdőnket erősíteni, hogy sokáig egészségesek maradjunk. A rendszeres mozgással szinten tudjuk tartani energiánkat még a nehéz időszakokban is. Ehhez járulhat hozzá a zumbafitnesz is  - tette hozzá.

A zumba szó a "zumbear" kolumbiai szleng igéből származik. Gyors mozgásra, szórakozásra, bulizásra utal. Ez megállja a helyét, hiszen a vidám órák garantáltan jókedvre derítenek, oldják a stresszt, miközben észrevétlenül formálják alakunkat. A normál zumbaórákon kívül létezik néhány speciális óraváltozat is, így vízi, a gyermek, az erősítő, az idősebbeknek való és a székes zumba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!