Rábahídvég

2015.03.16. 13:25

Együttműködés a Rábán innen és túl

Rábahídvég - Eredményes időszakot zárt a Rábahídvégi Közös Önkormányzati Hivatal. Milyen az együttműködés a Rábán innen és túl, az öt település között? Borsits Zoltán polgármesterrel beszélgettünk.

2013-ban jelentős változásokon ment keresztül Magyarország helyi közigazgatása, az új törvény értelmében pedig létrejöttek a közös önkormányzati hivatalok. A változások a vasvári járás településeit is érintették, így a Püspökmolnárit, Gersekarátot, Telekest és Sárfimizdót, valamint a központot, Rábahídvéget magában foglaló egység immár két éve eredményesen végzi a rá bízott feladatokat. A kezdetekről és a szervezetben zajló munkáról kérdeztük a polgármestert.

- Az együtt gondolkodás mindig is fontos szerepet játszott a társulásban jelenlévő települések életében - mesél a kezdetekről Rábahídvég első embere, majd így folytatja:

- A földrajzi közelség miatt elsősorban Püspökmolnárival volt szoros ez a kooperáció, hiszen 2007-től közös működtetéssel alakult meg a Prinz Gyula Általános Művelődési Központ, amely magában foglalta a két falu általános iskoláit, óvodáit, és a művelődési házakat is. 2008-ban közös körjegyzőséget alakítottunk ki, bízva abban, hogy mind szakmailag, mind pénzügyileg hatékonyabban tudjuk intézni a felmerülő problémákat. Reményeink beigazolódtak, így amikor a közös önkormányzati hivatalok megalakítására sor került, egy percig sem hezitáltunk a továbbiakon. Ráadásul részben a törvényi kötelezettségek, részben a korábban meglévő jó kapcsolat miatt csatlakoztak a társuláshoz Gersekarát, Telekes és Sárfimizdó községek önkormányzatai is - így alakult ki a mai formában is működő Rábahídvégi Közös Önkormányzati Hivatal.

Borsits Zoltán, Rábahídvég polgármestere a közös munkáról
Fotó: Palkó Zsolt

A szakmai munkát Kissné Mátyás Éva jegyző vezeti, Babos-Szőllősy Gabriella pedig aljegyzőként segíti őt teendőiben - számol be a részletekről a polgármester.

A sikeres átalakítást mi sem bizonyítja jobban, hogy a korábban lokálisan intézhető ügyek továbbra is helyi hatáskörben maradtak, így a szervezeti szinten végbemenő változásokat nem érzi meg a lakosság. Ráadásul minden hivatali dolgozó védettséget élvezett, az átszervezés miatt senki nem vesztette el az állását, így a hivatal teljes jogú tagjaként dolgozhat tovább a települések ügyeiért.

Borsits Zoltán ezt követően a szakmai oldalra is kitér:

Elsősorban ahogy minden önkormányzati hivatal működési célokat fogalmazunk meg, és ezeket visszük véghez. Folyamatosan egyeztetnek a képviselő-testületek, nemrégiben fogadtuk el a 2015-ös év költségvetését is. Ahogy említettem, a fejlesztésekkel, és egyéb helyi érdekeltségű ügyekkel az önkormányzatok foglalkoznak, ezekre nem terjed ki a hatáskörünk meséli, majd a jövőbeni tervek felvázolásával zárja le gondolatait:

- Büszkén mondhatom, hogy a hivatalban történő szakmai munka mind az öt, társulásban tagként részt vevő település megelégedését kivívta, Rábán innen és túl egyaránt. Egyelőre arra készülünk, hogy ebben a formában visszük végig a 2019-ig tartó önkormányzati ciklust, ha addig valamilyen törvényi módosítás nem történik. Természetesen nem zárkózunk el a bővítés lehetősége elől, ezek nyilvánvalóan alapos előzetes egyeztetéseket igényelnek. Örömteli, hogy a 2013 óta tartó közel kétéves időszak alatt jogszerűen, sikerrel, mi több együttes tenni akarással valósultak meg közös dolgaink, így úgy gondolom, bizakodva várhatjuk az előttünk álló időszakot.

Palkó Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!