Receptek

2010.12.23. 13:15

Mediterrán menü karácsonyra - Gucsa-szelet vöröslencse-levessel - recept és videó

Karácsonyra most egy gyorsan elkészíthető mediterrán menüt ajánlunk olvasóinknak, a balkáni Gucsa-szelettel és török vöröslencse-levessel.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az ünnepek közeledtével nem csak a megfelelő ajándékok beszerzése lehet nagy feladat, hanem az ünnepi menü összeállítása is. Mi most egy gyorsan és könnyedén elkészíthető mediterrán menüt ajánlunk olvasóinknak, Gucsa-szelettel, török vöröslencse-levessel, görögsalátával. Az ételek elkészítéséhez a nemrégiben újranyitott Kispipa kisvendéglő és panzió konyhájába látogattunk, ahol Csonka Lászlóné, Mama Éva kalauzolt minket a mediterrán ízek világába.

- Egy nagyon egyszerű, és gyorsan elkészíthető ételre esett a választásunk, a családunk nagyon szereti a mediterrán ízeket, így sokszor kerül a tányérra hasonló - mondta el Éva, miközben a Gucsa szelet hozzávalóit készítette elő.
- Nem kellenek különleges hozzávalók ehhez az ételhez, elkészítése is egyszerű, de mégis nyújthat egy kis változatosságot, ha valaki nem akarja két-három napig a halászlét és a rántotthalat enni. Megjegyzem, hogy a  Gucsa-szelet nem is kifejezetten ünnepi fogás, de az étel amúgy is alkalomtól független, például a szokások miatt lett a karácsony süteménye is a beigli - tette hozzá Mama Éva.

Gucsa-szelet

Hozzávalók: fejenként 3-4 szelet sertéskaraj, baconszalonna
Juhtúrós töltelékhez: juhtúró, natúr joghurt, oregánó, egy kis chilli paprika-por, fehérbors, ételízesítő, só

A töltelék hozzávalóit úgy keverjük össze, hogy kenhető legyen. Bátran kell fűszerezni, de kóstolgassuk közben, nehogy túl sós, vagy túl csípős legyen. A krémmel aztán rákenjük a kiklopfolt sertéskarajra (eredetileg bárányhúsból készül ez az étel), feltekerjük roládba, majd ezt bacon-be csomagoljuk, bepólyáljuk. Az így elkészült tekercseket alufóliába csomagoljuk, 200 celsius fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd kibontva a fóliából visszatesszük a sütőbe és pirosra sütjük. Tálalás előtt megszórjuk egy kis oregánóval.

Nézze meg a Gucsa-szelet elkészítésének módját videón!

A Gucsa-szelet mellé készíthetünk köretként krumplipürét, görögsalátát, illetve fogyaszthatjuk foszlós fehérkenyérrel, lilahagymával is.

Török vöröslencse-leves
A Gucsa-szelet mellé egy szintén gyorsan és egyszerűen elkészíthető levest is ajánlunk, a török vöröslencse-levest (az alábbi recept egy egyszerűbb változat, a könnyebb alapanyagbeszerzés végett).

Hozzávalók:
25 dkg vöröslencse
1 fokhagyma
2 darab répa
2 zellerszál és 3 szár petrezselyem zöldje
2 evőkanál olívaolaj
1 babérlevél
1 liter víz
só, bors

A vöröshagymá, a répát és a zellert aprítsuk fel, majd forró olajban 1-2 percig dinszteljük a hagymát és a fokhagymát, ehhez adjuk hozzá a répát és a zellert, s fedő alatt pároljuk tíz percig. Ezután adjuk hozzá a lencsét és jól keverjük össze, adjuk hozzá a vizet, a babérlevelet, s forrás után kislángon főzzük tovább lefedve 30 percig és ha megpuhult a lencse tálalhatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!