Receptek

2010.12.11. 06:59

Válasszunk finom bort a karácsonyi menühöz

A jól kitalált és elkészített karácsonyi menü szinte elengedhetetlen feltétele a sikeres ünnepnek. A fenséges ételekhez azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mit iszunk. Az igazi háziasszonyoknak minden évben nagy kihívás, mi kerüljön az ünnepi asztalra.

Kiss Nikolett

Vannak, akik ragaszkodnak a hagyományokhoz, és minden évben ugyanazt főzik, míg a kísérletezőbbek igyekeznek minden évben újdonságokkal megismertetni a vendégsereget. Így vagy úgy, de a karácsonynak megvannak a maga hagyományos ízei: az alma, a gesztenye, a narancs, az aszalt gyümölcsök, a mák, a dió, a fahéj, a szegfűszeg, a hal, a kacsa, a pulyka.

Hadnagy János Schnitta-díjas éttermi mester, tanár ajánl különleges ünnepi menüt, s ahhoz passzoló italokat is.
– Hideg előételnek készíthetünk valamilyen halsalátát pisztrángból, pontyból vagy akár tonhalból is. Levesnek ajánlom a borlevest, főételnek pedig készíthetünk gesztenyével töltött pulykát, amelyhez kiválóan passzol a gyümölcsös köret. Desszertnek pedig készíthetünk almás palacsintát repkedő fahéj angyalkákkal – mondta Hadnagy János.

Az ételek mellett azonban legalább annyira fontos az is, hogy az azokkal leginkább harmonizáló italokat kínáljuk. Aperitifnek bátran keverjünk valami koktélt, ez akár kiváló bemelegítés is lehet a közös ebédhez. Igazán egyszerű, ha a vodkához keverünk néhány csepp tabascoszószt, de ínyencek kísérletezhetnek is. A halas előételekhez félszáraz vagy száraz fehérbor fogyasztása javasolt.
A szakemberek szerint a halakhoz általában fehérbort illik fogyasztani, ám, ha a mártás megkívánja, akkor lehet rozé vagy vörös is. Alapszabály: amilyen bort használunk a mártáshoz, olyat kell kínálni az ételhez is. Az örök klasszikus karácsonyi ételhez, a halászléhez is illik a bor, ehhez ne túl testes vörösbort kortyoljunk. A gesztenyés főételhez száraz vagy félédes fehérbort ajánlott a szakértőnk.

A fehér húsú szárnyasokhoz, a sertéshez és a borjúhoz is fehérbort kínáljunk, a marhához, vadakhoz pedig testes vöröset. Az almás desszerthez, illetve a süteményekhez általában késői szüretelésű fehérbort, illetve akár édes pezsgőt is szervírozhatunk. Ásványvíz mindig legyen az asztalon, az ételsort pedig kávéval fejezzük be. Ezután gyomornyugtatónak hölgyeknek krémlikőrt, uraknak konyakot adjunk.

Persze, a mértéktartás ezen a napon is fontos: az ízek harmóniájának elérése érdekében fontos a megfelelő borok kiválasztása, ám ez ételenként csak egy-egy deci legyen.  

Szép terítés

S ha már az ünnepi menüről szót ejtettünk, ne feledkezzünk meg a tálalásról és a terítésről. Ezen a különleges napon bátran térjünk el a hétköznapi terítékektől: ünnepi terítőt, a szebbik tányérkészletet s az adventi koszorúval harmonizáló színű gyertyát, szalvétát, apró díszt is helyezzünk az asztalra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!