2011.06.21. 14:27
Recept: így készül a rózsaszörp
Az egyik nemesvámosi vendégházban rózsaszörppel kínáltak bennünket, s mivel nagyon finomnak találtuk, a háziasszonytól elkértük a receptjét.
A hozzávalók: 60 dkg rózsaszirom (a legjobb csak vörös színű, vegyszermentes virág), 1 l víz, 2 kg cukor, s kb. 2 dkg citromsav, ebből 2,5 l szörp lesz.
Lehet fele mennyiségből is készíteni, kinek mennyi rózsája terem.
Az elkészítés menete: a leszedett, friss rózsaszirmokat megmossuk, az üvegeket előkészítjük. A rózsaszirmokat 1 l vízben főzzük fel és addig forraljuk, amíg kifehéredik (kb. 5 perc). Ezután leszűrjük, alaposan kinyomkodjuk és még melegen 2 kg cukrot folytonos keverés mellett felolvasztunk benne, citromsavval ízesítjük. Forrón üvegekbe töltjük, végül száraz dunsztba tesszük. Hűvös helyen tároljuk.