Receptek

2011.10.10. 09:15

Főzni vagy nem főzni?

Sokan azt gondolják, hogy tudnak és szeretnek főzni, mégsem jut idejük minden nap arra, hogy meleg ételt készítsenek a családnak. Egy felmérésből az is kiderül, hogy, ha konyhai bravúrról van szó, továbbra is az édesanyák az elsődleges példaképek.

Vas Népe

Vajon még ma is az anyukák főztje az etalon? A felgyorsult világban is jut elegendő idő arra, hogy remekművek szülessenek a konyhában? A MAGGI Okoskonyha ezekre a kérdésekre kereste a választ friss felmérésében, és az eredmények alapján kis konyhai körképet készített.

A megkérdezettek döntő többsége véli úgy, hogy tud főzni. Több mint egyharmaduk az egzotikus ételek elkészítésétől sem riad vissza, 15 százalékuk pedig csak egyszerű receptekkel próbálkozik. Minél régebben vezet valaki háztartást, annál magabiztosabban mozog a konyhában. Ennek ellenére a 18 évnél fiatalabbak döntő többsége sem gondolja úgy, hogy elveszett lenne a tűzhely mellett.

Kétnaponta előkerül a fakanál

Úgy tűnik, a háztartások többségében nem okoz különösebb gondot, ha rendszeresen kézbe kell venni a fakanalat. A megkérdezettek negyede naponta, fele kétnaponta, másik negyede pedig hétvégenként főz. A konyhában szorgoskodókra jellemző, hogy általában 1-2 órát szentelnek a főzésnek alkalmanként. Az idő megspórolása érdekében minden második ember félkész termékeket, például fixeket, alapokat hív segítségül. Sőt ha valamiért nem jut idő a vacsora elkészítésére, akkor is szívesebben adják át ezt a feladatot más családtagjuknak, mint hogy ételt rendeljenek.


Gyermekkorban vagy esküvő után válnak konyhatündérekké

A MAGGI Okoskonyha kutatási eredményei rávilágítanak arra, hogy a főzésben továbbra is őrizzük a hagyományokat, hiszen többségünk gyermekkorában, az édesanyjától vagy a nagymamájától tanul meg főzni. Jól látszik azonban, hogy a férfiak később érő típusok. Míg a nők több mint fele kamaszkora végére már el tud készíteni egy menüsort a vasárnapi ebédhez, addig a teremtés koronáinak alig több mint egyharmada mondhatja el magáról ugyanezt. Férfiak és nők azonban egyetértenek abban, hogy édesanyjuk tökéletes háziasszony a konyhában.
Ha valaki a fiatal felnőtt éveit konyhai tudás nélkül kezdi, akkor csak a házasságkötés után vagy közvetlenül gyermekvállalás előtt veszi elő a lábast. A megkérdezett kisgyermekes anyukák egyharmada vallotta, hogy szingliként legfeljebb egy reggeli tojásrántotta összedobására futotta a tudásából.

A hölgyek zsebelik be a legtöbb dicséretet

Egy finom vacsora vagy közösen elköltött vasárnapi ebéd után szerencsére nem marad el a jól megérdemelt elismerés sem. A hölgyek több dicséretet zsebelnek be, a megkérdezett nők négyötöde vallotta, hogy a család mindig tudtukra adja, ha ízlettek a fogások. A dicséretek ellenére is csupán minden negyedik konyhatündér gondolja magáról, hogy remekel a konyhában, pedig valójában a családok döntő többsége elégedett velük. Ezen az arányon azonban szerencsére könnyen lehet javítani: egy-egy kedves szóval, elismerő pillantással, fényesre tunkolt tányérral. Mindez szárnyakat adhat a további fogások elkészítéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!