Receptek

2012.01.19. 15:49

Tárkonyos raguleves őz- vagy szarvashúsból

Íme Zsebők Zsigmondné, alsóörsi olvasónk receptje: tárkonyos raguleves vadasból!

Vas Népe

1 kg őz- vagy szarvaslapocka
20 dkg vöröshagyma
20 dkg sárgarépa
20 dkg petrezselyemgyökér
20 dkg vargányagomba
10 dkg zöldborsó
5 dkg zsír
3-4 db babérlevél

őrölt bors
ételízesítő
tárkonyecet
1 nagy csokor friss
vagy 1-2 csokor szárított tárkony
5 dl 20%-os tejföl
2 evőkanál liszt
A levesbetéthez (burgonyagombóc):
40 dkg főtt burgonya

1 egész tojás
8 dkg margarin


 

 

A húst apróra kockára vágjuk, hideg vízben megmossuk, folyóvíz alatt. Forrázni tilos! A vöröshagymát, a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a vargányagombát, a tárkonyt apróra kockára vágjuk. Egy nagyobb fazékban a zsíron párolni tesszük a húst kis sóval és a fűszerekkel (bors, ételízesítő, babérlevél). Csak kevés vizet teszünk alá. Forró vízzel feleresztjük, majd megkóstoljuk, utánaízesítjük.

Ha már minden puha, de a hús és a zöldségek nem főttek szét, belefõzzük az apró burgonyagombócokat. Majd ha minden gombóc a leves tetején főtt pár percnyit, behabarjuk a következőképpen: a 2 evőkanál lisztet, a tárkony másik felét, a tejfölt és a 2 evőkanál tárkonyecetet simára keverjük. Forró levessel lassan feleresztjük, vigyázva, hogy ne csapódjon ki a tejföl. Amikor sima a keverék, lassan a forrásban lévõ leveshez keverjük. Miután behabartuk, forrni a levesnek már nem szabad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!