Receptek

2012.04.25. 17:38

Süssünk mákvirágot! (videóval)

Valami különlegességgel akarja elkápráztatni a családját? Süssön mákvirág kalácsot!

Balog Eszter


Bár sokan tartanak a kelt tészták elkészítésétől, de egy-két próbálkozás után a többség rájön, keleszteni nem művészet, viszont kelt tésztából művészi dolgok születhetnek. Mint például egy „virágba borult” mákos kalács.


Mákvirág kalács

Hozzávalók a tésztához:
-1,5 dl tej
- Csipet só
- 1 tojás sárgája
- 35 dkg liszt
- 5 dkg margarin
- 3 dkg élesztő

- 1 tojás sárgája a kenéshez

Hozzávalók a töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 0.5 dl tej
- 4 evőkanál cukor
- 1 evőkanál liszt

(Megbolondíthatjuk a tölteléket egy kis rumba áztatott mazsolával, esetleg apróra vágott aszalt szilvával, s akik nem szeretik a mákot, azok ugyanennyi dióval, tejjel, cukorral és némi rummal helyettesíthetik a tölteléket.)

Az élesztőt a cukros langyos tejben meleg helyen felfuttatjuk, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval. (A felfutatott élesztőtől lágy és laza lesz tészta, de a kezdő konyhatündérek simán összegyúrhatják a hozzávalókat.)
A tésztát 45 percig, letakarva meleg helyen kelesztjük. Télen a kályha mellett, konvektor közelében, nyáron a takaró alá rejtve szépen megkel. Ha ez megvan, téglalap alakúra nyújtjuk.

A felforralt tejbe beletesszük a cukrot és a mákot, majd a masszát egyenletesen  elosztjuk a tésztán, melyet szorosan feltekerünk, sütőpapírral bélelt, vagy kizsírozott tepsibe tesszük, kört formálunk belőle, bevagdossuk a szélét, majd a cikkeket kifordítjuk (ld. a videón). Negyed órát pihentetjük letakarva, majd tojásságával megkenjük a tetejét, s előmelegített sütőben,180-200 fokon mintegy 30 percig sütjük, addig, míg szép aranybarna nem lesz a teteje.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!