Receptek

2012.06.04. 06:40

Bodzavirág bundában, ananász ízű fagylalttal

Vasszécseny - Egyszerűen elkészíthető desszertet kínál Sági Ágnes a Vas Népe konyhájában. A bundás bodza remek főfogás vagy édesség, gyorsan elkészíthető és különleges.

Simon Erzsébet

Hozzávalók: tíz közepes méretű bodzavirág tányérja, két bögre liszt, egy tojás, egy csomag vaníliás cukor, négy evőkanál kristálycukor, leheletnyi fahéj, fél liter tej és pár evőkanálnyi étolaj a sütéshez.

A bodzavirágot átvizsgáljuk, hogy rovarok ne legyenek benne. (Olyan helyen szedjük, ahol tiszta és szennyeződésmentes marad a tányérja, tehát ne forgalmas utak széléről.) A lisztből, tojásból, cukorból és az ízesítőkből palacsintatésztát készítünk, annyi tejjel, hogy közepes sűrűségű maszszát kapjunk. A bodzavirágot a száránál fogva belemártjuk, hogy a tészta jól körbevegye a pici virágokat, majd a nem túl forróra hevített olajba tesszük és lassú tűzön kisütjük az egyik oldalát. Mielőtt a másik oldalára fordítanánk, a szárát és az ernyőjét ollóval levágjuk, majd ezen az oldalán is megsütjük. Szép világos krémszínűnek kell lennie. Konyhai papírszalvétán lecsöpögtetjük.

Étkezések lezárásakor, édességként fogyaszthatjuk. Nagyon izgalmas desszertet kapunk, ha tálaláskor a még forró, de már lecsöpögtetett bundás bodzákat tányérra tesszük, és ananász ízű fagylaltgombócot nyomunk mellé. Remek a kétféle szelíd íz harmóniája, a jéghideg és forró pillanatnyi egysége! A bundás bodzát finom illata, íze és szezonális jellege teszi különlegessé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!