Receptek

2012.06.24. 14:20

Kezdődik a nyári grillszezon

A nyár jellegzetes programja a szabadtéri grillezés, ami több az egyszerű főzésnél, hiszen egyben szórakoztató társasági vagy családi esemény is. Grillezni szinte mindenki tud!

Zalai Hírlap

A profi grillezők abban egyetértenek, hogy a húsok vagy zöldségek ízét elsősorban nem a sütés, hanem az előzetes pácolás adja. A páclé általában valamilyen mix, ami olajokból, fűszerekből és savas összetevőkből, például citromléből vagy ecetből áll. A pác puhítja a húsok rostjait, porhanyóssá és selymessé teszi a falatokat, és nagyszerű ízt ad a natúr alapanyagoknak. A grillezett finomságokhoz általában nem készül bonyolult köret, hanem friss salátával és finom szósszal tálalják.

 

 

Kipróbálhatjuk például a korianderes mexikói pácot is. A mexikói ízvilág nagyon közel áll a magyar konyhához, az apró eltérések mégis egzotikussá teszik a közép-amerikai ország zamatait. A következő receptben a koriander és kömény kombinációja éppen ezt a kettősséget testesíti meg. A pác akkor lesz tökéletes, ha egy napig állni hagyjuk, és csak ezután helyezzük bele a húst, mely szinte bármilyen lehet. Ha marhát, sertést vagy bárányt készülünk sütni, akkor a pácolási idő 6, szárnyasok esetében 4, míg halnál 1 óra. A pikáns öntettel pácolt húsokhoz pikáns köret illik, ami lehet retek vagy újhagyma, ínyenc mártással nyakon öntve.

A páclé alkotói: 1/3 csésze almaborecet, borecet, olívaolaj, s ugyancsak 1/3 csésze aprított koriander, vagy petrezselyem. Továbbá 6 gerezd aprított fokhagyma, 1 darab zöldcitrom vagy citrom leve, 2 evôkanál kömény, 1 evôkanál egész bors.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!