Receptek

2012.07.31. 05:21

Emeletes szelet többféle tésztából

Bolla Lászlóné Irénke ezúttal egy saját ötlet alapján készült, rendkívül kiadós sütemény receptjét osztja meg olvasóinkkal. Többféle tészta és krém alkotja a kompozíciót.

Tersztyánszky Krisztina

Az emeletes dobosszelethez többféle alkotórészt kell előkészítenünk.

Hozzávalók a gyúrt tésztához: fél kiló liszt, egy egész tojás, tíz deka margarin, öt deka cukor, egy evőkanál méz, egy teáskanál szalalkáli, másfél deci tej.

A piskótához: négy tojás, 20 deka liszt, 20 deka cukor, egy csomag sütőpor, négy evőkanál víz, egy evőkanál citromlé, lekvár.

A doboskrémhez: 15 deka liszt, 5 deci meleg víz, 25 deka margarin, 25 deka cukor, 5 deci tej, két evőkanál kakaó, két csomag vaníliás cukor.

A vaníliás krémhez: két csomag vaníliás pudingpor, tíz deka margarin, tíz deka cukor, 8 deci tej, két evőkanál liszt.

A gyúrt tésztához valókat összedolgozzuk és öt részre osztjuk. Vékony lappá nyújtjuk és egyenként kisütjük. A piskótából a szokásos módon tekercsnek valót sütünk, töltés előtt hosszában kettévágjuk.

A doboskrémhez a cukrot világosra pirítjuk, majd hozzáadjuk a vizet, és a karamellt felolvasztva pár percig főzzük. Majd elkészítjük a lisztes krémet is a tejjel, és a karamellhez öntve sűrűre főzzük. Kihűlés után hozzáadjuk a margarint, a kakaóport és a vaníliás cukrot. Habosra keverjük és a lapokat megtöltjük vele.

A piskótatekercset megkenjük lekvárral (lehetőleg piros ribizlit, meggyet használjunk, mert úgy mutatósabb), és hosszában kétfelé vágva feltekerjük két vékony tekercsre. Ezután ujjnyi szeletekre vágjuk. A vaníliás krémet szokásos módon megfőzzük, kihűlés után hozzáadjuk a margarint, és a dobos szelet tetjére rákenjük a massza felét.

Ezután a tetejére rárakjuk a felszeletelt piskótatekercseket, majd a krém másik felét is rásimítjuk. Tortadarával vagy színes apró cukorkával megszórjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!