Receptek

2012.08.26. 08:28

Cukorbetegen mestercukrász az országtorta megálmodója

Budapest - A cukormentes országtortát cukorbeteg cukrász sütötte derült ki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kezdeményezése kapcsán. Zila László cukrászmester az egressel ízesített almatortával nem véletlenül nevezett be az idén először meghirdetett versenybe.

Osváth Sarolta

Az almatorta egressel nem diabetikus sütemény, mégis megehetik a cukorbetegek is, mert alacsony glikémiás indexű alapanyagokat tartalmaz, azaz kevésbé emeli a vércukorszintet, mint a hagyományos, cukorral készült sütemények. Zila László elmondta, hogy ő szintén cukorbeteg, és tisztában van azzal, hogy sokan járnak még ebben a cipőben, akiknek oda kell figyelniük az étrendjükre. A nyertes torta nem dobja meg a vércukorszintet, bármikor lehet enni, természetesen csak úgy, hogy beszámítjuk a megengedett napi szénhidrátmennyiségbe - hangsúlyozta érdeklődésünkre a mester.

Magyarország cukormentes tortája az idén először készült az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös versenyére. Az almatorta egressel nem tartalmaz fehér lisztet, semmilyen finomított cukrot, tartósítószert és mesterséges adalék-anyagot sem, az édes ízét a nyírfacukornak, a fügecukornak és az eritritolnak köszönheti. A torta szeletenkénti szénhidrátértéke 25,6 g, kalóriaértéke pedig 309 kcal.

- A verseny célja egyrészt az volt, hogy megmutassa a kézműves cukrászok cukorbetegek iránti, valamint az egészségtudatos táplálkozás iránti elkötelezettségét, másrészt az, hogy ennek érdekében a cukrászatok új, cukormentes recepteket és technológiákat is bevezessenek. Magyarország cukormentes tortája nemcsak a cukorbetegeknek jelent alternatívát, hanem azoknak is, akik szeretik az édességet, de fontos nekik, hogy amit elfogyasztanak, ne cukorral, tartósítószerrel és finomított fehér liszttel készüljön - emelte ki Zila László, az egressel ízesített almatorta készítője.

 


A torta összetevői: alma, tejszín, egres, eritritol, fügecukor, teljes kiőrlésű búzaliszt, dió, tojás, tojássárgája, nyírfacukor, vaj, zselatin, diabetikus fehércsokoládé, zabpehely, vaní-liarúd, pektin, citrom, fahéj, sütőpor, só (csökkenő sorrendben mennyiség szerint).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!