2014.02.02. 13:25
Citromos és krémes piskóta
A piskóta az egyik legkedveltebb sütemény, hiszen számtalan variációja létezik. A Vas Népe konyhája ezúttal citromos krémmel töltve ajánlja.
- A piskóta könnyen elkészíthető, ám meglehetősen kényes tésztafajta. Ha nem figyelünk eléggé, megbosszulja magát: összeesik, néha a közepe felpúposodik - figyelmeztet e heti háziasszonyunk, Medeg Mátyásné. Az igazán finom piskótatészta titka a habkönnyű állag. A lazítóanyag nem más, mint a tésztába kerülő levegő. Ez a tojássárgája kikeverésekor és a tojásfehérje habbá verésekor kerül bele. A citromos krémmel töltött piskótakockát ünnepi asztalra is tehetjük.
Hozzávalók: 8 tojás, 8 kanál cukor, 8 kanál liszt, 5 kanál víz, egy sütőpor. A krémhez: 3 dl tej, 3 púpos kanál liszt, egy Ráma, 25 dkg cukor, egy vaníliáscukor, egy citrom héja és leve.
Verjük fel a tojássárgákat a cukorral, keverjük bele a vizet, majd a sütőporral elvegyített lisztet, végül óvatosan forgassuk bele a kemény habbá vert tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük. ha kihűlt, vízszintesen három lapra szeljük. A tejet a liszttel főzzük össze, hűtsük ki, majd a Rámával és vaníliával kikevert cukorral vegyítsük össze. Ízesítsük a krémet reszelt citromhéjjal és a gyümölcs levével. A masszát osszuk ketté, töltsük meg a lapokat. A piskóta tetejére csokimázt kenjünk.