Receptek

2016.01.21. 12:51

Közkívánatra! Újra kinyit a Vas Népe konyhája - Sörkorcsolyák leveles tésztából

Rövid megszakítás után, sokak kérésére, megújult formában indítjuk újra a Vas Népe konyhája rovatunkat. Mostantól minden héten valamelyik kedves olvasónk kap helyet ezeken a hasábokon, hogy kedvenc receptjét, konyhai tippjeit megossza az érdeklődőkkel.

Tersztyánszky Krisztina

Elsőként Köcskre, a már sokak által jól ismert Bolla Lászlónéhoz látogatott rovatunk stábja. Irénke ezúttal két mutatós és ízletes, sós vendégváró receptjét és elkészítési módját osztja meg olvasóinkkal. Jó hír, hogy mindkettő ugyanabból a leveles tésztából készül, ezért akár egyszerre elkészíthetjük őket.

LEVELES SZÍVEK

Hozzávalók a tésztához: 60 deka sima liszt, 25 deka margarin (vagy 10 deka zsír és 15 deka margarin keveréke), egy csomag instant élesztő, szükség szerinti mennyiségű tej (körülbelül 3 deciliter), 2 tojás, egy teáskanál só, ugyanennyi cukor.

A töltelékhez egy csomag szeletelt bacon, 10 deka reszelt sajt, a tetejére egy tojás és durvára tört, cukrozott dió.

50 deka lisztet összedolgozunk a tejjel, tojással, élesztővel, sóval, cukorral a rétestésztánál kicsit keményebb tésztává. Vékony lappá sodorjuk. A maradék 10 deka liszttel összedolgozzuk a zsiradékot. Kicsi téglalap alakot formálunk belőle, és a kinyújtott tészta közepére helyezzük. Majd összehajtogatjuk. Először alulról felfelé középig, majd felülről lefelé, ezután először balról alá, majd jobbról fölé hajtjuk a tészta szélét. Fontos a sorrend! Körülbelül negyedórára hidegre tesszük, majd újra kisodorjuk  és az előző sorrendben hajtogatjuk. Ezt háromszor ismételjük.

A harmadik hajtás és pihentetés után újra kinyújtjuk, 2-3 mm vastagságú téglalapra. Keresztben 2 cm-es csíkokra vágjuk. Mindegyik tésztacsíkra egy szelet bacont teszünk, reszelt sajttal megszórjuk és a két végétől kezdve majdnem középig feltekerjük. A középen kihagyott 3-4 centit összecsípve szív formájúra igazítjuk. Megkenjük a szíveket tojással, megszórjuk durvára tört dióval, majd 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük.


MUSTÁROS-VIRSLIS VIRÁGOK

Fotó: Németh Richárd

Hozzávalók: 50 deka friss leveles tészta.

A töltelékhez egy tojás, egy teáskanál mustár, 8 szál virsli. A tetejére 10 deka reszelt sajt, egy tojás.

A tésztát lisztezett munkalapon két nagyobb téglalapra kinyújtjuk, úgy, hogy 2 szál virsli hosszúságú és olyan széles legyen, hogy 2 szál virslit majd külön-külön bőven körbeérjen. A tésztát nagyon vékonyan megkenjük felvert tojással és mustárral, azután hosszában, majd keresztben félbevágjuk, így 4 szál virslit tudunk egyszerre becsomagolni.

Az egyik, tésztába tekert virslis rudat öt helyen, egyenlő távolságra bevagdossuk, úgy, hogy vágás közben a virslit átvágva alul a tészta egyben maradjon. A virslis karikákat egyenként lapjára fektetve kihajtogatjuk, ezek lesznek a virág szirmai, és a két végét összeérintjük, hogy kerek formát kapjunk. Így alakul ki a hatszirmú virágfej. Óvatosan sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, majd a többi rúddal is ugyanígy járunk el. A tésztavirágok tetejét megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!