Receptek

2016.01.27. 09:52

Nézzen be a Vas Népe konyhájába! - Az őrségi málé hagyományos és modernebb változatait kóstoltuk meg Szattán

Szatta – A Vas Népe konyhája stábja a múlt héten részt vett a szattai főzőklub januári rendezvényén, ahol különböző máléreceptek cseréltek gazdát. Ezekből adunk egy kis ízelítőt.

Tersztyánszky Krisztina

Aranysárga, omlós, vastag és édes? Sütés közben megpozdorjásodott? Vagy egész vékony, ropogósra sült, sok gyümölccsel a tetején? Bármelyik leírás illik az esten készült különféle málékra, amiből azt a következtetést vontuk le, hogy a málé nagyon sokféle lehet. Ahány ház, annyiféleképpen készítik. Egy biztos: az őrségi háztartások könnyen elkészíthető, olcsó és kiadós fogása volt és az ma is. Fogyasztották tartalmas leves után főételnek, csemegének, köretnek egyaránt. A hozzávalók szinte minden éléskamrában rendelkezésre állnak, és a receptúra olyan változatos, hogy szinte nem lehet elrontani. Gyakran a mennyiségek is így kezdődnek: amennyit felvesz, amennyit kíván. Íme néhány variáció.

Czug Mária vegyes lisztes máléja

Hozzávalók: 2,5 deci teljes házi aludttej (vagy kefír), 2 tojás, 2 csipetnyi só, 2 evőkanál cukor, három púpozott evőkanál búzaliszt, ugyanannyi kukoricaliszt, a tetejére szilva, tejföl.

A tojásokat az aludttejjel, sóval, cukorral habverővel jól összekeverjük, hozzáadagoljuk a liszteket úgy, hogy sűrű, de folyós palacsintatésztát kapjunk. A masszát erősen kizsírozott normál méretű tepsibe öntjük, a tetejére szilvát szórunk, meglocsoljuk tejföllel, majd 180 fokos sütőben vagy kemencében 25-30 perc alatt készre sütjük.

Cseresznyés búzamálé Marton Gézáné Elza nénitől

Hozzávalók: 8 tojás, fél liter tej, csipetnyi só, fél kg búzaliszt, cseresznye.
A tojásokat habverővel jól felverjük, hozzáadjuk a tejet, a sót, majd folyamatosan adagolva a lisztet. A tepsit fagyos zsírral kenjük ki (az olvasztott zsír ugyanis feljönne a tészta tetejére), beleöntjük a tésztát, a tetejére cseresznyét szórunk, majd készre sütjük.

Márkus Rita kölesmáléja (az Őrállók napi máléverseny győztes receptje)

Hozzávalók: 7,5 deci tej, 4 evőkanál kristálycukor, 3 tojás, 15 deka köles, idénygyümölcs.
A tejben feloldjuk a cukrot, majd elkeverjük benne a tojásokat. A tepsit jó vastagon kikenjük vajjal és beleöntjük a keveréket. A tetejére rászórjuk a kölest és a gyümölcsöket (lehet aszalt szilva, mazsola vagy valamilyen befőtt is). Végül nyolc deka vajat a tetejére kockázunk, majd 180 fokos sütőben egy óráig sütjük. A köles először a folyadék tetején úszik, majd leszáll, ezért a sütés félidejénél érdemes a tésztát átkeverni.

Horváth Kinga hajdinamáléja

Hozzávalók: 2 pohár kefír vagy aludttej, 2 pohár hajdinaliszt, csipetnyi só, 2 evőkanál cukor, lekvár.
A hozzávalókat habverővel jól kikeverjük. Zsírral kikent tepsibe öntjük körülbelül ujjnyi vastagon, akkor jó a sűrűsége, ha szépen terül. A tetejére lekvár pöttyöket rakunk, tejföllel is  megspriccelhetjük, majd 180 fokos sütőben készre sütjük.

Almás-répás kukoricamálé Horváth Kingától

Hozzávalók: fél liter tej, 5 kanál kukoricaliszt, 2 tojás, csipetnyi só, 2 evőkanál cukor, 2 reszelt alma, 2 reszelt sárgarépa.
A hozzávalókat habverővel jól kikeverjük, a masszát kizsírozott tepsibe öntjük. A tetejét tejföllel meglocsoljuk, 180 fokon készre sütjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!