2016.01.27. 09:52
Nézzen be a Vas Népe konyhájába! - Az őrségi málé hagyományos és modernebb változatait kóstoltuk meg Szattán
Szatta – A Vas Népe konyhája stábja a múlt héten részt vett a szattai főzőklub januári rendezvényén, ahol különböző máléreceptek cseréltek gazdát. Ezekből adunk egy kis ízelítőt.
Aranysárga, omlós, vastag és édes? Sütés közben megpozdorjásodott? Vagy egész vékony, ropogósra sült, sok gyümölccsel a tetején? Bármelyik leírás illik az esten készült különféle málékra, amiből azt a következtetést vontuk le, hogy a málé nagyon sokféle lehet. Ahány ház, annyiféleképpen készítik. Egy biztos: az őrségi háztartások könnyen elkészíthető, olcsó és kiadós fogása volt és az ma is. Fogyasztották tartalmas leves után főételnek, csemegének, köretnek egyaránt. A hozzávalók szinte minden éléskamrában rendelkezésre állnak, és a receptúra olyan változatos, hogy szinte nem lehet elrontani. Gyakran a mennyiségek is így kezdődnek: amennyit felvesz, amennyit kíván. Íme néhány variáció.
Czug Mária vegyes lisztes máléja
Hozzávalók: 2,5 deci teljes házi aludttej (vagy kefír), 2 tojás, 2 csipetnyi só, 2 evőkanál cukor, három púpozott evőkanál búzaliszt, ugyanannyi kukoricaliszt, a tetejére szilva, tejföl.
A tojásokat az aludttejjel, sóval, cukorral habverővel jól összekeverjük, hozzáadagoljuk a liszteket úgy, hogy sűrű, de folyós palacsintatésztát kapjunk. A masszát erősen kizsírozott normál méretű tepsibe öntjük, a tetejére szilvát szórunk, meglocsoljuk tejföllel, majd 180 fokos sütőben vagy kemencében 25-30 perc alatt készre sütjük.
Cseresznyés búzamálé Marton Gézáné Elza nénitől
Hozzávalók: 8 tojás, fél liter tej, csipetnyi só, fél kg búzaliszt, cseresznye.
A tojásokat habverővel jól felverjük, hozzáadjuk a tejet, a sót, majd folyamatosan adagolva a lisztet. A tepsit fagyos zsírral kenjük ki (az olvasztott zsír ugyanis feljönne a tészta tetejére), beleöntjük a tésztát, a tetejére cseresznyét szórunk, majd készre sütjük.
Márkus Rita kölesmáléja (az Őrállók napi máléverseny győztes receptje)
Hozzávalók: 7,5 deci tej, 4 evőkanál kristálycukor, 3 tojás, 15 deka köles, idénygyümölcs.
A tejben feloldjuk a cukrot, majd elkeverjük benne a tojásokat. A tepsit jó vastagon kikenjük vajjal és beleöntjük a keveréket. A tetejére rászórjuk a kölest és a gyümölcsöket (lehet aszalt szilva, mazsola vagy valamilyen befőtt is). Végül nyolc deka vajat a tetejére kockázunk, majd 180 fokos sütőben egy óráig sütjük. A köles először a folyadék tetején úszik, majd leszáll, ezért a sütés félidejénél érdemes a tésztát átkeverni.
Horváth Kinga hajdinamáléja
Hozzávalók: 2 pohár kefír vagy aludttej, 2 pohár hajdinaliszt, csipetnyi só, 2 evőkanál cukor, lekvár.
A hozzávalókat habverővel jól kikeverjük. Zsírral kikent tepsibe öntjük körülbelül ujjnyi vastagon, akkor jó a sűrűsége, ha szépen terül. A tetejére lekvár pöttyöket rakunk, tejföllel is megspriccelhetjük, majd 180 fokos sütőben készre sütjük.
Almás-répás kukoricamálé Horváth Kingától
Hozzávalók: fél liter tej, 5 kanál kukoricaliszt, 2 tojás, csipetnyi só, 2 evőkanál cukor, 2 reszelt alma, 2 reszelt sárgarépa.
A hozzávalókat habverővel jól kikeverjük, a masszát kizsírozott tepsibe öntjük. A tetejét tejföllel meglocsoljuk, 180 fokon készre sütjük.