Receptek

2016.05.05. 14:27

Hogy ne savasodjon el a szervezetünk - Mogyorós tofu és levendulatorta a Vas Népe konyhájában

Répcevis - Tamás Anikó életmód-tanácsadó szenvedélyesen szeret kísérletezni a konyhában. Kalandozásai során újszerű, finom, és az egészségünkre jótékony hatással bíró fogásokat talál ki. Ezúttal egy lúgosító főétel és egy levendulás desszert szerepel a menüjében.

Tersztyánszky Krisztina

A szervezet elsavasodása a mai ember egyik legnagyobb problémája. Ez az állapot sok betegség elősegítője, rossz alvás, fáradtság a velejárója. Ezért Anikó igyekszik az ételekhez lúg-többlettel rendelkező, bázikus alapanyagokat felhasználni, amelyek a szervezetünkbe beépülve javítják annak sav-bázis egyensúlyát.

Az idei évben receptjei, előadásai középpontjában gyakran áll a levendula, amely jól ismert bio-stimulátor, serkenti az immunrendszer működését. Anikó a levendula szervezetünkbe juttatásának számos módját kísérletezte ki: készít belőle teát, süteményeket, fagylaltot, vagy a ma bemutatott tortát. Nemcsak újszerű, hanem finom is!

Hozzávalók a mogyorós tofuhoz: 2 evőkanál repceolaj, 25 deka füstölt tofu, egy nagyobb fej vöröshagyma, 4 db zöldpaprika, 2 közepes paradicsom, 2 maréknyi sótlan pirított földimogyoró, kevés himalaya só.

Az olajból, a hagymából, a paprikából és a paradicsomból lecsós alapot készítünk, majd hozzáadjuk a kockára vágott tofut. A földimogyorót kevés víz hozzáadásával botmixerrel sűrű péppé keverjük. Ráöntjük a tofus lecsóra, egyszer felforraljuk és más kész is. Ropogós barna kenyérrel, barna rizzsel, kuszkusszal vagy kölessel tálaljuk.

Hozzávalók a sütés nélkül készülő levendula tortához: 25 deka általunk kedvelt fajta keksz összezúzva, egy evőkanál porcukor, 15 deka olvasztott vaj az alaphoz, a krémhez pedig 25 deka túró, ,5 deci tejszín, egy marék levendulavirág, egy zacskó zselésítő anyag, 10 deka porcukor.

A kekszet a porcukorral és az olvasztott vajjal összekeverjük, egy sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk és a hűtőbe rakjuk. A túrót kikeverjük a cukorral és a zselésítő anyaggal. A tejszínt a belemorzsolt levendulavirággal együtt habbá verjük.A kettőt óvatosan összeforgatjuk és a keksz alapra terítjük. A tetejét szárított levendulavirággal díszítjük. Egy óráig hűtőben dermesztjük, majd kiemeljük a tortaformából és már szeletelhetjük is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!