Receptek

2016.10.12. 20:07

Mutatós és túrós zserbótorta

Szemenye - Varga Lászlóné szemenyei olvasónk osztotta meg velünk ezt a nem mindennapi receptet. Hagyományos zserbóként, vagy ünnepi alkalomra torta formájúra is elkészíthetjük.

Tersztyánszky Krisztina

Hozzávalók a tésztához: 30 deka liszt, 15 deka cukor, 9 deka vaj, 2 evőkanál tejföl, egy tojás, egy teáskanál sütőpor, 2 evőkanál kakaópor, zsír a kenéshez.

A töltelékhez: 50 deka tehéntúró, 3 deka vaj, 2 tojássárgája, egy vaníliás cukor, 15 deka cukor, 2 evőkanál búzadara, 2 tojásfehérje. Továbbá szilva- vagy baracklekvár, 20 deka darált dió, 10 deka cukor. A mázhoz: 10 deka étcsokoládé, egy deci tejszín.

A töltelékhez a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az áttört túrót, a többi hozzávalót és utoljára a kemény habbá vert tojásfehérjét.

Irma kedvenc kerámia sütőformájában készíti ezt a tortát. Kapcsos tortaformában is süthetjük Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a masszát három egyenlő részre osztjuk. Mind a hármat külön-külön a megfelelő formájúra nyújtjuk. Az elsőt ráhelyezzük a kizsírozott tepsire, illetve, ha kerek tortát akarunk belőle készíteni, akkor a kapcsos tortaformára vagy kerek kerámia sütőtál aljára. Megkenjük a lekvárral, rászórjuk a cukros darált diót, majd erre helyezzük a második kinyújtott lapot is, erre pedig rásimítjuk a túrókrémet. A túrókrém tetejére tesszük a harmadik lapot, amit villával megszurkálunk. Az így összeállított tésztát 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.

Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, belekavarjuk a tejszínt, és a sütemény tetejére kenjük. Kihűlés után szeleteljük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!