2016.11.10. 19:35
Madártej mai formában
Szombathely - Ma, amikor már annyiféle kész édesség, jégkrém, puding kapható, talán vannak, akik már nem is emlékeznek az egykori gyerekek álmára, a madártejre.
Az eredeti - ám a mai igények szerint kissé korszerűsített - receptet Bársonyné Dankovics Máriától, Majától kértük el, aki étel- és süteményötleteit szívesen osztja meg valamelyik közösségi portálon is.
Íme a hozzávalók: hat egész tojás, négy csomag vaníliás cukor, öt evőkanál cukor, egy citrom leve és reszelt héja, két liter tej, két csomag vaníliás pudingpor.
A korábbi nehézkesebb eljárás helyett a habgombócokat mikrosütőben is elkészíthetjük Fotó: Bársonyné Dankovics Mária
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk két evőkanál cukorral. Egy fagylaltos kanál segítségével egy nagy lapos tányérra egymástól kicsit távolra gombócokat teszünk, majd másfél percre 750 W-ra beállított mikrohullámú sütőbe tesszük. Ezt addig ismételjük, amíg tart a tojásfehérjénk.
Egy liter tejet felteszünk a lángra melegedni. A másik liter tejben elkeverjük simára a pudingporokat, a vaníliás cukrokat, a cukrot, a tojások sárgáját, a citrom levét és reszelt héját. Amikor összekevertük, a lángon levő tejhez adjuk, és állandó keverés mellett picit besűrítjük.
A vaníliasodót hagyjuk kihűlni, és amikor már csak langyos, egy nagyobb jénai tálba öntjük és beletesszük a habgombócokat. A hűtőben lehűtjük.
A citromtól kellemes pikáns ízű lesz a madártej.