Receptek

2016.11.14. 15:05

Palacsintavariációk: Gesztenyével töltött, krumplis-sonkás rakott

Nagygeresd - Varga István Tiborné olvasónk osztotta meg velünk az alábbi különleges palacsinta-ötleteket.

Vas Népe

Hozzávalók a gesztenyés palacsinta tésztájához: 3 tojás, 5 dkg porcukor, 4 evőkanál olaj, fél liter tej, 20 dkg rétesliszt, csipet só. A töltelékhez 35 dkg kész gesztenyemassza, tej, 1-2 evőkanál baracklekvár, 2 evőkanál rum, a tetejére porcukor vagy kakaópor.

A tojássárgákat a porcukorral és az olajjal habosra keverjük, majd a csipet sóval ízesítjük, és a lisztet hozzáadva fél óráig pihentetjük. Ezután adjuk hozzá a habbá vert tojásfehérjéket. Teflon sütőben a szokásosnál kicsit vastagabb palacsintákat sütünk. Amíg a tészta pihen, a gesztenyemasszát kevés tejjel, a rummal és a lekvárral kikeverjük. A kisütött palacsintákat ezzel a krémmel töltjük, négyrét összehajtva tűzálló tálra fektetjük, porcukorral meghintjük és az egészet sütőben átmelegítjük.

Hozzávalók a krumplis-sonkás palacsintához: 30 dkg héjában főtt burgonya, 2 egész tojás, egy kevés só, 30 dkg finomliszt, fél liter tej.

A főtt, megtisztított burgonyát összetörjük, simára keverjük a két tojással, a sóval és a liszttel, majd fokozatosan adjuk hozzá a tejet. A szokásos módon kissé vastagabb palacsintákat sütünk. Tíz dkg reszelt sajtot és tíz dkg darált sonkát külön-külön összekeverünk néhány kanál tejföllel, és egy lapos tűzálló tálon az egymásra fektetett palacsintákat a kétféle krémmel váltakozva megkenjük. A legfelső palacsintát megszórjuk reszelt sajttal, és csak annyi időre tesszük a forró sütőbe, amíg a sajt szépen megolvad. Úgy szeleteljük, mint a tortát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!