Receptek

2017.02.22. 20:32

Olcsó, gyors és finom - Pástétomok tojásból és tepertőből

Szombathely - Gyors reggelihez, vacsorához, ha váratlan vendég érkezik, vagy a gyereknek iskolai uzsonna változatossá tételéhez ajánlunk néhány könnyen elkészíthető szendvicskrémet.

Tersztyánszky Krisztina

Vajas kenyér parizerrel, szalámival, sajttal - ismerjük be, legtöbbünk számára ez jelenti a szendvicset. Aki mégsem éri be ezzel a választékkel, talál az üzletekben különféle húsos és zöldséges krémeket, ám ezek általában elég borsos árúak. Néhány olcsó alapanyagból, rövid idő alatt otthon is készíthetünk néhány finom szendvicsfeltétet. Molnár Sándorné, Gizi mutatja meg, hogyan.

A tojáskrém olcsó, könnyen elérhető hozzávalókból készül: tojás, hagyma, vaj

TOJÁSKRÉM

Hozzávalók: hat tojás keményre főzve, 10 deka olvasztott vaj, egy teáskanál mustár, egy kis fej lilahagyma apró kockákra vágva, kevés só, késhegynyi őrölt bors, egy evőkanál étolaj, egy csokor metélőhagyma apróra vágva.

Molnár Sándorné, Gizi friss paprikát, paradicsomot ajánl a tojáskrémes kenyérhez Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A tojásokat meghámozzuk, kettéválasztjuk. A tojássárrgákat villával összetörjük, majd belekeverjük az olvasztott vajat. Az apróra vágott lilahagymával, sóval, borssal mustárral ízesítjük. Hozzáadjuk az étolajat, a snidlinget, majd végül beleforgatjuk az apró kockákra vágott tojásfehérjét.

Pirítóssal, kiflivel kínáljuk, vagy kiflikarikákra kenve falatkákat készítünk.

A lilahagymát vágjuk apróra. Az olaj azért kell, hogy a krém jól kenhető legyen

TEPERTŐKRÉM

Ezt a krémet érdemes nagyobb mennyiségből elkészíteni, mert hűtőben, lezárt dobozban tárolva hetekig eláll.

Hozzávalók: egy kiló tepertő, fél kiló sertészsír, egy nagy tubus Globus mustár, egy tubus vöröshagymakrém, egy mokkáskanál őrölt bors. (Só nem kell hozzá, mert a hagymakrém tartalmaz sót.)

A tepertőt húsdarálón ledaráljuk és egyszerűen összekeverjük a többi hozzávalóval. Megkóstoljuk, s ha szükséges, utánasózzuk.

Utoljára adjuk hozzá az összevagdalt tojásfehérjét. Vegetáriánusoknak is kiváló!

MÁJPÁSTÉTOM

Hozzávalók: 50 deka csirkemáj (de készíthető sertésmáj felhasználásával is), 10 deka csirkemell filé, egy nagyobb fej vöröshagyma lereszelve, 10 deka vaj, késhegynyi bors, egy teáskanál majoranna.

A májat a hártyáitól és a szívtől megtisztítjuk, a csirkemellet vékony csíkokra vágjuk. A hagymát a vajon megdinszteljük. A csirkemell csíkokat a hagymán átpirítjuk, majd hozzáadjuk az egész csirkemájakat (vagy a sertésmáj szeleteket). Majorannával, őrölt borssal ízesítjük, majd kis lángon, gyakori kevergetés közben átpirítjuk az egészet. Ez körülbelül 15 percet vesz igénybe. Egy májat kettévágva tudjuk ellenőrizni, hogy jól átsült-e már. Amikor kész, ízlés szerint megsózzuk.

Egy kicsit hagyjuk kihűlni, majd aprítógéppel, vagy botmixerrel pépesítjük.

Egy tetszés szerint formát, például őzgerincet kevés kacsazsírral kikenünk, és beleöntjük a májpástétomot. A tetejét is leöntjük olvasztott kacsazsírral. Hűtőszekrénybe tesszük, pár óra múlva már fogyaszthatjuk. A krém kocsonyás állagú, de kenhető lesz a benne levő zsiradék miatt. Kenyérrel, pirítóssal, kiflivel kínáljuk. Hűtőben három napig eláll.

Mindegyik krémet friss zöldségekkel tálaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!