Receptek

2017.05.28. 09:20

Fűszervajas tarjatekercs barna sörös házi széles metélttel

PLT kiadású szakácskönyveink kevés férfi közreműködőinek egyike, Bősz Miklós szívesen kísérletezik a konyhában. Ezúttal egyik legfrissebb receptjét, a pikáns fűszervajas tarjatekercset mutatja be olvasóinknak, amit barna sörös, bébispenótos házi széles metélttel készített el. Érdemes kipróbálni!

Vas Népe

Bősz Miklós a szakács- és a pékszakmát is kitanulta, ám nemcsak mestersége, hanem hobbija is az ételkészítés. Elmondása szerint már hat évesen elkészítette első tojásrántottáját. Egy belvárosi étteremben dolgozik, de az igazi kihívást az otthoni kísérletezgetés jelenti a számára. Nem telik el hét, hogy valamilyen újfajta finomsággal ne rukkolna elő szeretteinek.

Férfiember létére nemcsak a húsokat, hanem a különféle köreteket, tésztákat, zöldségféléket is szívesen variálja. Világhírű szakácsokkal tartja a kapcsolatot, minden vágya, hogy a szakma valamelyik igazán elismert mesterétől tanulhasson. Íme a recept, amiben kedvenc húsféleségét, a tarját használta fel alapanyagul.

Bősz Miklós szívesen fejlesztené tovább a tudását nagy szakácsmesterek keze alatt
Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Hozzávalók négy személyre: a tekercshez 60 deka sertéstarja szeletekben, 15 deka margarin, 20 deka füstölt sajt, egy evőkanál mustár, egy csapott evőkanál ételízesítő, egy kávéskanál frissen őrölt fekete bors, egy kávéskanál só, 2 darab piros chili paprika, egy kisebb sárga kaliforniai paprika.

A tésztát gyúrótáblán kinyújtjuk és széles csíkokra vágjuk, nem baj, ha nem lesz teljesen egyenletes
Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A raguhoz: egy deci barna sör, egy csokor metélőhagyma, fél csokor friss petrezselyem, 80 gramm bébispenót, 10 deka margarin. A tésztához: 60 deka rétesliszt, 3 deci víz, egy kávéskanál só, két tojás. A sütéshez 3-4 deci zsír vagy olaj.

A margarinból, a lereszelt füstölt sajtból, mustárból, apróra vágott kaliforniai és chili paprikából sóval, borssal, ételízesítővel és finomra vágott petrezselyemmel fűszervajat gyúrunk, ügyelve arra, hogy jól összedolgozzuk. Hűtőbe tesszük, és a tekercsbe töltés előtt rudacskákat készítünk belőle. (Ezt akár már előző nap előkészíthetjük.)

A kiklopfolt és ízesített tarjaszeletekbe belecsomagoljuk a fűszervaj rudakat, majd összetűzzük.
Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A tarja szeleteket vékonyra kiklopfoljuk, az inas részeket kés hegyével beirdaljuk, hogy könnyebben süljön, valamint, hogy ne ugorjon össze annyira. Frissen őrült (mozsárban megtört) borssal, sóval fűszerezzük. A korábban elkészített fűszervaj rudakat a tarja szeletekbe töltjük, feltekerjük és pálcikával összetűzzük. Figyeljünk a gondos tűzésre, hogy sütéskor a fűszervaj nehogy kicsorogjon. A tekercseket előre felhevített zsiradékban szép pirosra sütjük, sülés közben forgatva őket.

A házi szélesmetélt a fűszerektől, a zöldségektől és a barna sörtől egyedi ízt kap - akár önálló ételként is megállná a helyét.
Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A lisztből, vízből, tojásokból só hozzáadásával tésztát gyúrunk. Nyújtódeszkán két milliméter vékonyra nyújtjuk. Ízlés szerinti széles metéltre vágjuk - nem baj, ha nem lesz nagyon egyenletes. Forrásban levő, sós-olajos vízben 2-3 perc alatt kifőzzük, majd leszűrjük. (Miklós mindig réteslisztből készíti a metéltet: könnyebb lesz a tészta és gyorsabban megfő, mintha finomlisztet használnánk.)

Egy másik lapos edényben felolvasztunk 10 deka margarint. Beleszórjuk az apróra vágott petrezselymet, hozzáadjuk az előzőleg már megfőtt, leszűrt tésztát, majd a felaprított metélőhagymát és egészben a bébispenót leveleket. Sóval, borssal fűszerezzük ízlés szerint, majd végül hozzáöntjük az egy deci barna sört. Egy-két percig forraljuk, összerázzuk, és már tálaljuk is.

Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A tányérokra először felhalmozzuk a zöldséges tésztát, majd a tészta ágyra helyezzük az átlósan elvágott fűszervajas tekercseket. Aprított kaliforniai paprikával, metélőhagymával díszítjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!