receptek

2017.12.29. 20:14

Egy levesben – Lencse és savanyú káposzta

Az ünnepi fogásokat bemutató sorozatunkat mivel is zárhatnánk mással, mint a lencsével. Ha újévkor nem fogyasztjuk, szűkében leszünk az anyagi javaknak.

Tersztyánszky Krisztina

A káposztás lencseleves akár egytálételként is megállja a helyét

Akinek a segítségét kértük, Tömböly Dénesné Emi csánigi háziasszony. Emi szeret kísérletezni a konyhában, amit a receptkönyvekben olvas, mindig kiegészíti valamilyen egyéni ötlettel. Náluk a szilveszteri baráti összejövetelen pörkölt, sült kolbász, hideg sültek kerülnek az asztalra. Újév napján azonban muszáj enni valami savanyút, valami lencséset. Így találta ki a savanyú káposztás lencselevest.

Savanyú káposztás lencseleves

Hozzávalók hat személyre: egy fej hagyma, 1,5 deci olaj, 10 deka húsos füstölt szalonna, egy kiló tarja, só, vegeta, egy nagy pohár tejföl, fél kiló savanyú káposzta, tíz deka lencse, 2 szál sárgarépa.

A hagymát apróra, a szalonnát kockára vágjuk, majd együtt az olajon megpirítjuk. Rárakjuk a kockára vágott tarját, és fehéredésig pirítjuk. Ekkor felöntjük 1,5 liter vízzel, sóval, vegetával fűszerezzük, és fedő alatt puhára főzzük. Amikor már majdnem jó, belefőzzük a karikára vágott sárgarépát.

A káposztát és a lencsét külön főzzük. A káposztát átmossuk, kinyomkodjuk, majd ollóval rövid szálakra vágjuk. 1,5 liter – kevés sóval, vegetával ízesített – vízben a hússal párhuzamosan ezt is feltesszük főni. Ha a vizet elfőtte, pótoljuk. Az előző este beáztatott lencsét sóval, 1-2 babérlevéllel annyi vízben főzzük, hogy jól ellepje.

Amikor mindegyik hozzávaló megfőtt, a káposztát a főzőlével együtt, a lencsét pedig leszűrve hozzáadjuk a húshoz. Összeforraljuk, megkóstoljuk; ha kell, utánasózzuk. Ekkor elzárjuk alatta a tüzet. A tejfölt egy nagyobb tálban, kézi habverő segítségével 3 deci vízzel csomómentesre keverjük, majd folytonos keverés mellett a leveshez öntjük. Kész is van, forralni már nem kell.

A káposztás lencseleves akár egytálételként is megállja a helyét

Lencsesaláta

Aki a főételhez is szeretne a szerencsét hozó ételből fogyasztani, az készítsen lencsesalátát.

Hozzávalók: 10 deka lencse, 2 babérlevél, só, egy kisebb piros kaliforniai paprika, 2 szál sárgarépa, 2 nagyobb fej lila hagyma, 2 evőkanál balzsamecet, körülbelül egy deci étolaj.

A sárgarépát, a paprikát és a hagymát kockára vágjuk, kicsit megsózzuk, majd az olajon vokban, magas hőfokon, gyakori kevergetés mellett roppanósra pároljuk. Keverések közben tegyük rá a fedőt. Az előző este beáztatott lencsét babérleveles, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és hozzáadjuk a zöldséges keverékhez. Végül hozzákeverjük a két evőkanál balzsamecetet.

A serpenyőből szűrőkanállal tálba szedjük, hogy a felesleges olaj visszamaradjon. Akár melegen, akár hidegen, sültek mellé tálaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!