recept

2018.02.02. 17:03

Fetakrémes csirkecombfilé zöldborsós rizottóval tálalva

Bősz Miklós szerencsés embernek mondhatja magát, hiszen a hobbija ugyanaz, mint a hivatása: a szakácsművészet. Ezúttal ismét egy saját maga által kitalált finomsággal lepett meg.

Tersztyánszky Krisztina

A kész finomság az ízek harmóniájával kényeztet Fotók: Tersztyánszky Krisztina

A fetasajtos krémmel töltött csirke és a zöldborsós rizottó nemcsak rendkívüli ízharmóniával kényeztet bennünket, hanem Miklós elmondása szerint olcsó is: a négy főre számított hozzávalók összesen nem kerülnek többe háromezer forintnál. Igaz, mindkét étel elkészítése közben jó néhány percet kell a tűzhely mellett, az ételt kavargatva állnunk.

Bősz Miklós szenvedélyesen fejleszti tudását

Az alapanyagok között külön kell szólnunk a rizottórizsről. Fontos, hogy ezt a fajtát válasszuk, mert kisebb szemű és nagyobb a folyadékfelvevő képessége. Hagyományos rizzsel nem tudjuk azt a krémes állagot elérni, amire szükségünk van. ugyanakkor Miklós arra is figyelmeztet: a rizottót nem nagyon érdemes másnapra eltenni, mert összeáll.

Hozzávalók a csirkecombtekercshez: 4 darab egész csirkecomb, só, bors, 20 deka fetasajt, 15 deka tricolor kaliforniai paprika, egy csokor petrezselyemzöld durvára vágva. A besamelhez: 5 deci tej, 10 deka margarin, 5 deka liszt, egy kávéskanál só, 2 csipet bors, egy késhegynyi őrölt gyömbér, 2 tojás. A rizottóhoz: 50 deka rizottórizs, 4 evőkanál olivaolaj, 20 deka margarin, egy liter zöldség alaplé (1,2 liter sós, vegetás vízben megfőzünk két nagyobb sárgarépát, egy fehérrépát és negyed zellert), só, bors, 15 deka zöldborsó (lehet mirelit), egy deci száraz fehérbor. A díszítéshez retekcsíra, pirított tökmag, salátamix.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A csirkecombokat kifilézzük. Hegyes, éles késsel a középső ízülettől kétfelé, a csont mindkét oldalán haladva dolgozunk, hogy minél kevesebb hús maradjon a csonton. A bőrét rajta hagyjuk, a húst egy-egy nagy szeletre széthajtjuk, kicsit beirdaljuk, sózzuk, borsozzuk és állni hagyjuk.

A filézésnél kétoldalt a csonthoz közel vezetjük a csontozókést

Elkészítjük a besamelmártást. Egy fazékban felforraljuk a tejet. Egy másik edényben felolvasztjuk a margarint, hozzáadjuk a lisztet és néhány percig pirítjuk, végül felöntjük a forró tejjel. Összeforraljuk, sóval, borssal, gyömbérrel ízesítjük. Habverővel folyamatosan kevergetve három-négy percig főzzük, amíg besűrűsödik. Akkor jó az állaga, amikor már elválik az edény falától. Pár percig hűlni hagyjuk, ettől is sűrűsödik, majd hozzákeverjük a tojásokat. Végül összedolgozzuk az előzőleg kockára vágott, összekevert színes paprikával, petrezselyemzölddel és fetasajttal.

A zöldségeket, a tojásokat és a fetasajtot összekeverjük a megfőtt besamellel, ebből lesz a töltelék Fotók: Tersztyánszky Krisztina

Ezt a tölteléket a csirkecombfiléken elosztjuk, elterítjük, feltekerjük őket és egyenként alufóliába csomagoljuk. Előmelegített sütőben, 200 fokon, olivaolajjal kikent tűzálló tálban 30 percig sütjük. Ekkor levesszük a fóliát, és további 15 perc alatt szép pirosra sütjük a tekercseket.

Amíg a hús sül, elkészítjük a rizottót. Az olajat a margarin felével összehevítjük, rátesszük a rizst, és fehéredésig, pattogásig melegítjük. Sóval, borssal ízesítjük, és hozzáadjuk a maradék margarint. Folyamatos kevergetés közben merőkanalanként adagoljuk hozzá a zöldségekből már korábban elkészített alaplevet. Körülbelül 25 percig pároljuk. Eközben a zöldborsót az egy deci borban, mikrohullámú sütőben, három perc alatt megpároljuk. Leturmixoljuk és hozzákeverjük a kész rizottóhoz. Fedő alatt, a tüzet lezárva a rizottót még kis ideig hagyjuk a saját gőzében puhulni.

A szépen kiformázott rizottóhoz a csirkecombtekercseket kettévágva tálaljuk. Díszíthetjük retekcsírával, pirított tökmaggal vagy salátamixszel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!