konyha

2018.02.26. 16:40

Színes harcsarolád parajjal és csalóka kéksügér trüffel (videóval)

Nem kell félnünk a bonyolultabbnak tűnő halételektől – biztat mai vendéglátónk, Vidos Márió, a megyeszékhely egyik rangos éttermének séfje. Az általa javasolt hideg vendégváró falatok elkészítése nem tart sokáig, és a pénztárcánkat sem terhelik meg túlságosan.

Tersztyánszky Krisztina

A szeletelt harcsaroládot és a kéksügér trüffeleket kapros dresszinggel, barnaszósszal díszítve tálaljuk Fotók: Tersztyánszky Krisztina

Fotó: sdf

Az ambíciózus fiatal konyhafőnök arra bátorít, hogy együnk gyakrabban halat, és ne csak pontyot. A harcsa és a kéksügér is könnyen beszerezhető, nem is különösebben drága. Azt javasolja, ha tehetjük, válasszuk az előhűtöttet.

A szeletelt harcsaroládot és a kéksügér trüffeleket kapros dresszinggel, barnaszósszal díszítve tálaljuk Fotók: Tersztyánszky Krisztina

Harcsarolád parajjal, koktélrákkal

Hozzávalók: 20 deka harcsaszelet, 5 deka leveles paraj, egy közepes sárgarépa fele, 15-20 deka koktélrák, só, bors, 3 gerezd fokhagyma, 4 deka zselatinpor.

A koktélrákot és a parajt előzetesen tepsiben, alufóliával lefedve 5-6 percig előkezeljük, a fokhagymát megtörjük, a sárgarépát krumplihámozóval szélesmetélt formára vágjuk.

A harcsafilét éles késsel vízszintesen bevágjuk, szétterítjük.

Fotós: Tersztyánszky Krisztina

Sózzuk, borsozzuk, majd frissentartó fóliára fektetjük. Megszórjuk zselatinporral, majd egymás után végigterítjük rajta a parajt, kevés fokhagymát, a hőkezelt koktélrákot, megint sózzuk, borsozzuk, aztán ráterítjük a sárgarépaszeleteket és ismét megszórjuk zselatinnal. Szorosan, két réteg fóliába feltekerjük, majd alufóliával is feszesen betekerjük, a végét is lezárjuk. Jól megnyomkodjuk, hogy a töltelék egyenletesen oszoljon el. Kicsit mélyebb tepsibe rakjuk, annyi vizet öntünk rá, hogy félig ellepje, majd előmelegített sütőben, 100-120 fokon háromnegyed óráig sütjük. Amikor megsült, kicsit hűtjük, majd 3-4 órára hűtőbe tesszük. Amikor jól kifagyott, kicsomagoljuk, ujjnyi szeletekre vágjuk. Majonézből, tejfölből, apróra vágott kaporrral, sóval, borssal, fokhagymával kikevert dresszinggel tálaljuk.

Fotós: Tersztyánszky Krisztina

Kéksügér trüffel

Vidos Márió vendégváró falatkái becsapósak, mert csokibombának látszanak, pedig szálkamentes halból készülnek.

Hozzávalók: 18 deka filézett kéksügér, 10 deka margarin vagy vaj, 4-5 koktélparadicsom, egyharmad póréhagyma, só, bors, két gerezd összezúzott fokhagyma, kész aszpik (fél liter húsalapléhez 4 deka zselatint keverünk és lassú tűzön melegítjük, de forrnia nem szabad), egy-egy bő maroknyi pirított szezámmag és pirított, darált tökmag.

A halat nagy kockákra vágjuk, serpenyőben, olivaolajon átsütjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát, majd a félbe vágott paradicsomokat, a karikára vágott póréhagymát. Pár perc alatt erős lángon összeforgatjuk, majd a tűzről levéve darálóba öntjük. Hozzáadjuk a puhított margarint (vajat), majd beleöntjük az elkészített, langyos zselatint. Az egészet ledaráljuk, majd a masszát egy tepsibe vagy tálba öntjük.

Hűtőbe tesszük és figyeljük az állagát. Amikor már kocsonyásodik, kivesszük és vizes kézzel golyókat formázunk belőle.

A bonbonokat szezámmagba vagy darált tökmagba forgatjuk, így kétféle színűek lesznek. A parajos roláddal együtt is tálalhatjuk, kapros dresszinggel, barnaszósszal, szárított chiliszárral díszítve. A látványos kínáló falatokat már a vendégek érkezése előtti napon elkészíthetjük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!