Borversenyre készülnek a hölgyek

2018.03.20. 19:35

Pogácsák tradicionális és modern recept szerint – Mindegyikre jól csúszik a hegy leve

A csepregi borbarát hölgyek egyik legfontosabb küldetése, hogy a finom harapnivalókat készítsék és szolgálják fel a település „boros” rendezvényein. Ahogy kitavaszodik, már készülnek az áprilisban esedékes borversenyre, ahol ők szolgáltatják a finomabbnál finomabb borkorcsolyákat.

Tersztyánszky Krisztina

Magos, sajtos, töpörtyűs... Mindenki talál kedvére valót ebben a válogatásban

A csepregi szőlőhegyen termett borok versenyét minden évben a kőszegi nagy bormustra elé időzítik, hogy a legjobbak már a Szent György-napi megmérettetésen is indulhassanak. Így az idén április 14-én lesz Csepregen a verseny. Minden évben készülnek hagyományos finom falatok, és mindig kipróbálnak valami újat is. Úgy kell kitalálni a borkorcsolyákat, hogy ne legyenek túl fűszeresek, mert az elnyomná a bor ízét. Viszont az nem árt, ha van bennük egy kis zsiradék.

Vendéglátónk, Szatmár Lászlóné Erzsike a helyszínen készítette el a pogácsát, míg két társa, Csöpi és Teca is hozott a találkozónkra egy-egy tálca finomságot.

Magos, sajtos, töpörtyűs... Mindenki talál kedvére valót ebben a válogatásban

Töpörtyűs pogácsa

Hozzávalók: 1 kiló liszt, 40 deka töpörtyű, 25 deka margarin, 2 deci tejföl, 4 tojás, 2 mokkáskanál só, 3 deka élesztő, egy deci tej, kevés cukor.

Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, a liszttel, a tojással, a margarinnal és a sóval összegyúrjuk. A töpörtyűt húsdarálón ledaráljuk. A tésztát kisodorjuk, rákenjük a töpörtyűkrémet, és háromszor meghajtogatjuk. Így a zsiradék jól elvegyül a tésztával. Közben mindig tíz percig pihentetjük. Külön keleszteni nem kell.

Szatmár Lászlóné, Erzsike mindig sikerrel szerepel ott, ahol süteménnyel kell készülni. Sütés közben szépen kinyíltak a pogácsái

A harmadik hajtogatás után jó ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és nem túl pici szaggatóval kiszaggatjuk. (Kb. 5 centiméter átmérőjű legyen, így nem szárad majd ki a pogink.) Az egyes pogikat még egy kicsit körben megnyomkodjuk, majd tepsire rakjuk, és a tetejüket olvasztott zsírral megkenjük. A tepsit nem muszáj kizsírozni, mert a tészta úgyis elég zsíros.

Előmelegített sütőben, 200 fokon körülbelül 20 perc alatt készre sütjük.

A töpörtyűs pogit szaggatás után még kicsit megnyomkodjuk

Sós rúd

Hozzávalók Székely Mária receptjéhez: 30 deka liszt, 18 deka zsír, egy tojás a tésztához, egy a kenéshez, 2 deka élesztő kevés cukros tejben felfuttatva, egy teáskanál só, 5 deka reszelt sajt.

A hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát ceruza vastagságúra kisodorjuk. A tetejét tojással megkenjük, meghintjük reszelt sajttal, majd ízlés szerint köménnyel vagy szezámmaggal megszórjuk. Derelyevágóval ujjnyi széles csíkokra vágjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és előmelegített sütőben, 200 fokon 13-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

A sós rudat zacskóban vagy dobozban le is lehet fagyasztani, így ha váratlan vendég érkezik, csak elővesszük, és tizenöt perc múlva már tálalhatjuk is a „friss” ropogtatnivalót.

Székely Mária, a többieknek csak Csöpi, egy gyors sós rudat hozott. Nem kell keleszteni, sőt még le is fagyaszthatjuk a maradékot

Félbarna, magos pogácsa

Horváthné Teca igyekszik minden süteménybe becsempészni az egészséges hozzávalókat. A teljes kiőrlésű liszt mellé a pogácsájába most szőlőmagőrleményt is gyúrt, ami nagyon egészséges, ugyanis a benne található polifenolok antioxidáns hatásukkal hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, ezenkívül jótékony hatással van az agyműködésre, a látásra, a keringésre, de jót tesz az érfalaknak és a bőrnek is.

Horváthné Pados Teréz pogácsájában csak egészséges alapanyagokat használt fel Fotók: Tersztyánszky Krisztina

Hozzávalók: 4 csésze meleg víz, 5 deka élesztő, 4 evőkanál méz, 5 csésze finomliszt, 5 csésze teljes kiőrlésű liszt, 4 teáskanál só, egy csésze olaj, fél csésze szőlőmag-őrlemény (ha nincs, anélkül is jó), és keverhetünk a tésztába dióbelet, napraforgómagot, kölest, tökmagot is.

Az élesztőt mézes vízben felfuttatjuk. A liszteket az olajjal alaposan elkeverjük, hozzáöntjük az élesztőt és a magokat, valamint a szőlőmagőrleményt. Az összegyúrt tésztát kelni hagyjuk, de már öt-tíz perc után is használható.

Ne ijedjünk meg, a tészta ragacsos lesz, ezért – hogy könnyebben bánjunk vele – először csak a felét tegyük egy lisztezett gyúródeszkára. Annyi lisztet dolgozzunk a tésztába, hogy ne ragadjon, és ki tudjuk nyújtani.

A tésztát körülbelül egy centiméter vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk, majd megkenjük felvert tojással és a tetejét is megszórjuk magvakkal. A pogácsákat óvatosan tepsibe helyezzük. Utána ugyanezt megtesszük a tészta másik felével is.

A pogácsákat langyos helyen hagyjuk állni, amíg körülbelül kétszeres méretűre megkelnek. Előmelegített sütőben tíz perc alatt barnára sütjük.

Ebből a tésztából nagyobb szaggatóval zsemléket is készíthetünk. Légmentesen lezárva egy hét múlva is ugyanolyan omlósak és finomak lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!