Amarántos kenyér

2018.12.25. 13:00

Glutén- és tejmentes, tele van vitaminokkal és magas az élelmirost-tartalma

Nemcsak az ételérzékenyekre gondoltunk, amikor diétás recepteket kértünk a szakembertől. A túl sok karácsonyi sütizés megterhelő lehet a szervezetünk számára, ezért könnyebben emészthető süteményeket ajánlunk.

Merklin Tímea

Vinczéné Végvári Katalin amarántos gyümölcskenyeret ajánl az ünnepi asztalra

Fotó: Szendi Péter

A hagyományos finomságok között érdemes egy-egy egészségesebb édességet is készíteni a kínálótálra. Az alábbi receptet Vinczéné Végvári Katalin, egy magánklinika dietetikusa kísérletezte ki számunkra. Az amaránt előnyei közül kiemelkedik a magas élelmirost-, illetve B2-, B6- és E-vitamin-tartalma.

Hozzávalók: 3 db tojás, 3 dkg rizsliszt, 3 dkg Scher Mix Universal liszt, 4 dkg darált dió, 4 dkg durvára vágott dió, 4 dkg porcukor, 1 evőkanál méz, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, gluténmentes mézeskalács-fűszerkeverék ízlés szerint, aszalt gyümölcsdarabkák, reszelt citromhéj, fél deciliter étolaj, pattogatott amaránt szóráshoz, valamint só.

Vinczéné Végvári Katalin amarántos gyümölcskenyeret ajánl az ünnepi asztalra
Fotó: Szendi Péter

Elkészítés: A tojássárgákat kikeverjük a porcukorral, reszelt citrom héjával, pici sóval, majd beleöntjük az étolajat, darált diót, mézet, végül a liszteket, a szódabikarbónát, és a fűszerkeveréket. Ezt követően a durvára vágott dió, valamint a teába vagy rumba áztatott aszalt gyümölcsdarabkák kerülnek bele. A tojásfehérjéket felverjük, és az összekevert masszához lassan hozzákeverjük.

Sütőpapírral kibélelt őzgerincformába öntjük, a tetejét pattogatott amaránttal meghintjük, és előmelegített sütőben sütjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!