Receptek

2016.10.26. 14:05

Baconos vadtekercs áfonyaöntettel

Pornóapáti - A boltokban ma már nem kizárólag a vadászati szezonban kaphatunk vadhúst. A feldolgozása némileg eltér a háziasított állatok húsától - a legfontosabb, hogy a vadat mindig be kell pácolni.

Tersztyánszky Krisztina

Rózsa Károlyné Zsóka pornóapáti háziasszony nagyon szeret a konyhában tevékenykedni, próbálgatni, kóstolgatni, melyik fűszertől lesz jobb ízű az étel. Azt vallja, hogy minden családi és baráti összejövetelnek a bőségesen terített asztal adja meg a bensőséges hangulatát. Ennek megfelelően szívesen vállalja a szakács szerepét a falubeli közösségi rendezvényeken csakúgy, mint a nyugdíjas szövetség összejövetelein, vagy ha épp csak baráti társaságot lát vendégül.

A befűszerezett, mustárral, mézzel megkent húst a baconszeletek szélére helyezzük

Különösen otthonosan mozog a vadhúsok világában. Azt tanácsolja: érdemes figyelni a nagyobb áruházláncok húspultjait, ugyanis nem ritkán akciósan kínálják a vadhúsokat. Ilyenkor szinte már marhahús árban kapható a szarvas vagy a vaddisznó, melynek különleges, semmivel össze nem hasonlítható ízével igazi ünneppé emelhetünk egy ebédet vagy vacsorát.

Hozzávalók a vadtekercshez négy személyre: egy kiló vadhús egyben (comb vagy karaj), egy teáskanál zöldfűszeres Ízvarázs ételízesítő, egy mokkáskanál fokhagymapor, egy mokkáskanál frissen őrölt szegfűbors, egy evőkanálnyi mustár, egy evőkanálnyi méz, 2 gerezd fokhagyma, 15 deka baconszalonna.

A szalonnaszeleteket sűrűn ráhajtogatjuk a húsra, majd duplán fóliába csomagoljuk

A húst megszórjuk a fűszerekkel, bekenjük a mustárral, majd a mézzel, végül ráaprítjuk a fokhagymát. A bacon szeleteket egymás mellé egy alufóliára terítjük, a szélére tesszük a húst és ráhajtogatjuk a bacon szeleteket. Duplán fóliába csomagoljuk, hogy a keletkező lé benne maradjon. Tepsibe tesszük, aláöntünk másfél deci vizet és egy éjszakára a hűtőbe rakjuk.

Az áfonyamártás hozzávalóit előre összekeverjük, tálaláskor egyet forralunk rajta

Másnap kétszáz fokos sütőben másfél óráig sütjük. Ha közben a víz elpárolog, pótoljuk. A másfél óra elteltével kissé megbontjuk a fóliát és villával ellenőrizzük, hogy a hús megpuhult-e. Ha igen, leszedjük a fóliát és a húst pár perc alatt pirosra sütjük.

A krumplifánkhoz 40 deka burgonyát kockára vágva megfőzünk, áttörjük. Ízvarázzsal, késhegynyi őrölt szerecsendióval, apróra vágott petrezselyemmel, fokhagymaporral ízesítjük. Hozzáadunk egy egész tojást, diónyi zsírt és 2-3 deka reszelt füstölt sajtot. Teljesen hűtsük ki, majd annyi lisztet adjunk hozzá, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Kisujjnyira kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd bő, forró zsiradékban hirtelen kisütjük.

Rózsa Károlyné Zsóka készíteni is, fogyasztani is szereti a vadhúsokat Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Az áfonyamártáshoz húsz deka aszalt áfonyát egy deci vörösborral, egy evőkanálnyi mézzel és késhegynyi őrölt szegfűszeggel összekeverünk és egy éjszakára állni hagyjuk. Tálalás előtt három kanál áfonyaöntettel, áfonyalekvárral vagy más savanykás lekvárral felforraljuk és forrón tálaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!