Receptek

2012.12.14. 20:41

Cukkinis sütemény - Vendégváró édesség dióval, mandulával

Bozsok - Vége van a nyárnak, dúskálunk a tökfélék hatalmas terméseiben. Nagyné Szabadfi Mariann cukkiniből például számos ételt készít, ezúttal egy édesség receptjét osztja meg olvasóinkkal.

Simon Erzsébet

Nagyné Szabadfi Mariann  a városi üzleti világot cserélte fel a falusi vendéglátásra. Látogatóinál osztatlan sikert arat cukkinis ételeivel. Akár egy nagy társaságnak is egyszerűen, gyorsan össze tud állítani bármit a finom zöldségből. Cukkini felhasználásával finom sütemények is készíthetők. Ezúttal egy diós, mandulás receptet oszt meg olvasóinkkal. Vendégvásárkor a süteményt jó előre meg lehet sütni, kihűlés után tálalható.

Hozzávalók: 40 dkg cukkini reszelve, 3 tojás, 30 dkg barna cukor, egy vaníliás cukor, 2 dl olaj, 35 dkg liszt (fehér és barna felesben), 10 dkg darált dió, 5 dkg szeletelt mandula, egy kávéskanál szódabikarbóna, egy sütőpor, egy evőkanál vaj.

A tepsit kivajazzuk és kilisztezzük. A tojás sárgáját az olajjal, a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. majd hozzávegyítjük a dióval, szódabikarbónával és sütőporral elkevert lisztet.Végül hozzáadjuk a reszelt cukkinit, majd lazán beleforgatjuk a masszába a keményre felvert tojásfehérjéket, és beleöntjük a tepsibe. A tetejére reszelt cukkini, mandula és cukor keveréket szórjuk. 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. Tálalhatjuk savanykás házi lekvárral vagy gyümölcsszósszal.

Az egészséges hozzávalókra is felhívta a figyelmet e heti háziasszonyunk. A cukkini az egyik legalacsonyabb energiatartalmú zöldség, fogyókúrázóknak különösen ajánlható. Nagyon magas a C-vitamin tartalma, béta karotint is tartalmaz, jelentős szerepe van például a szembetegségek és bőrsérülések gyógyulásában. A dió nagy mennyiségben tartalmaz omega3 zsírsavat, ami az érfalak tisztán tartását és a koleszterin csökkentését segíti elő. A mandula pedig linolsavat tartalmaz, ez is csökkenti a koleszterinszintet és a szívinfarktus kockázatát. Fokozza az agy és a vese vérellátását. Jelentős csonterősítő, antioxidáns.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!