Receptek

2017.10.20. 17:19

Gesztenyével töltött pulykamell

KÖCSK Nyakunkon a gesztenyeszezon. Sokan csak a püréből, a gesztenyeszívből és más édességekből ismerik ezt a nálunk is honos őszi termést. Pedig sósan, húsételekhez is felhasználhatjuk, változatossá téve étrendünket.

Tersztyánszky Krisztina

Szeletekre vágva, rizzsel és salátával kínálhatjuk a gesztenyés pulykát, de hidegtálon is remek fogás

Vitaminok

Nem elhanyagolható szempont, hogy a gesztenye szervezetünkre is jótékony hatást gyakorol. Rendkívül gazdag E-vitaminban, amely antioxidáns vegyület, így segít a szervezetben felgyülemlett káros szabad gyökök semlegesítésében. Meglehetősen magas benne a B1-, B2-, valamint a B6-vitamin mennyisége, és C-vitamin-tartalma is megközelíti a málnáét vagy a ribizliét. Ásványianyag-tartalma miatt is kiemelkedő növényünk: gazdag nátriumban, káliumban, kalciumban és foszforban. Továbbá kiváló élelmirost-forrás, ennek köszönhetően csökkenti az éh-ségérzetet, elősegíti a jó bélműködést, így jó szolgálatot tehet a méregtelenítő és fogyókúrák során.

Bolla Lászlóné Irénke köcski háziasszonytól kértünk tanácsokat a gesztenye tárolásához, feldolgozásához. Tapasztalatai szerint a tüskés burkától megtisztított termés száraz, hűvös helyen akár két-három hónapig is eláll, de ő ezzel nem szokott kísérletezni, hanem minél hamarabb, lehetőleg pár napon belül feldolgozza a gesztenyét.

Sülve és főve

A sült gesztenye készítéséhez mindenkinek más-más módszere van. Kétségtelen, hogy a legfinomabb sült gesztenye a forró tűzhely (sparhelt) tetején készül, fejtetőre fordított bádoglábossal letakarva. Vannak, akik a gáztűzhelyen sütik lábasban, letakarva, locsolgatva. Bolláné Irénke a sült csemegét úgy készíti, hogy a terméseket a felső, fehér részen kereszt alakban bevágja, majd tepsibe vagy serpenyőbe téve, időnként rázogatva, a sütőben süti körülbelül egy óráig. Télre, fagyasztóba csak megfőzve és passzírozva érdemes eltenni a gesztenyét. Így, ha használni akarjuk, nagyon könnyen tudunk vele bánni. Főzés előtt Irénke lehámozza a külső, vastag héjat, így a gesztenye a vízben 15-20 perc alatt puhára fő. A belső, szőrös burkot és ereket még melegen könnyen el lehet távolítani, „lepöndöríteni” a termésről. A püréhez a főtt gesztenyét áttörjük, félkilónként 10 deka porcukrot és egy evőkanál rumot keverünk hozzá. Így azonnal fogyasztható, vagy 25 dekás csomagokban lefagyasztható. Télen pürének vagy sütemények, palacsinta és más édességek készítéséhez használhatjuk. Ha viszont húsételhez szánjuk az eltett termést, ízesítés nélkül, önmagában passzírozva is lefagyaszthatjuk.

Ha friss gesztenyét vásárolunk, a mennyiséget úgy tudjuk jól megcélozni, ha a receptben előírt „nettó” anyagmennyiségnél körülbelül a negyedével többet vásárolunk, ennyit veszít ugyanis a súlyából a hámozás során.

Gesztenyével töltött pulykamellszelet

Hozzávalók négy személyre: egy körülbelül 60 dekás pulykamell egyben, csont nélkül, a töltelékhez egy zsemle, tej a zsemle be áztatásához, 5 deka füstölt szalonna, egy tojás, két deka vaj, 15 deka darált sertéshús, 20 deka natúr gesztenyemassza, só, őrölt bors ízlés szerint, 1-2 evőkanál olaj a kenéshez.

A kicsontozott pulykamellet kiterítjük, húsklopfolóval alaposan kiverjük. Jó, ha minél vékonyabbra sikerül. A zsemlét tejbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, a szalonnát apró kockákra vágjuk és zsírjára sütjük. A zsírt elöntjük.

Az olvasztott vajat összekeverjük a tojással, a fűszerekkel, majd a kinyomkodott zsemlével, a zsírja nélküli szalonnával, a darált hússal és a gesztenyemasszával.

Egy nagyobb darab alufóliát vékonyan megkenünk olajjal, és ráterítjük a kivert hússzeletet. A közepére helyezzük hosszában a tölteléket, és szorosan összetekerjük, a tetejét pedig lekenjük olajjal. Ha szükségesnek látjuk, össze is kötözhetjük.

A hengert becsomagoljuk az alufóliába, és egy megfelelő méretű tepsibe helyezve mérsékelten forró sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. A tetejére a készre sütés előtt sajtot is reszelhetünk, de ez el is maradhat. Ekkor vegyük le a fóliát és a sajttal megszórt hústekercset még körülbelül öt percre toljuk vissza a sütőbe.

A gesztenyés pulykamelltekercsből ujjnyi vastag szeleteket vágunk. Hidegen és melegen is tálalhatjuk, párolt rizs és saláta illik hozzá.

Szeletekre vágva, rizzsel és salátával kínálhatjuk a gesztenyés pulykát, de hidegtálon is remek fogás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!