receptek

2017.12.04. 14:36

Házi sütemények karácsonyra

KÖRKÉP Olvasóink legjobb ünnepi süteményreceptjeiből adunk közre egy csokorra valót: ki-ki válogathat közülük kedvére!

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Gesztenyetorta

A gesztenyés finomságok késő ősszel jelennek meg a kínálatban, sok helyen a karácsonyi menünek is részei.

Chlebik Lászlóné Lenke répcelaki olvasónk tortát szokott készíteni, hihetetlenül lágy, főzött krémmel.

Hozzávalók a tésztához: 8 tojás, 40 deka kristálycukor, 25 deka liszt, 2 deka kakaó, 8 kanál langyos víz, fél sütőpor. A krémhez: 25 deka Ráma margarin, 5 deci tej, 3 evőkanál liszt, 20 deka cukor, 25 deka gesztenyemassza, egy deci rum.

A hozzávalókból egy kerek tortát sütünk a következőképpen. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a langyos vízzel, s amikor már jó habos, belekeverjük a sütőporos lisztet és a kakaót. Végül a habbá vert fehérjét is lazán beledolgozzuk. Kerek tortaformába öntjük, és 180 fokos sütőben megsütjük.

A krémhez a tejet a liszttel sűrűre főzzük, és még melegen belekeverjük a kristálycukrot. A margarint habosra keverjük, és a már kihűlt masszához vegyítjük, majd hozzáadjuk a gesztenyét és a rumot is. Habosra keverjük.

A tortalapot két részre vágjuk, és megtöltjük a krémmel, majd a tetejét is bevonjuk vele. Leszórjuk reszelt gesztenyével.

A tésztát szögletes tepsiben megsütve és feltekerve, tekercs formájúra is készíthetjük ezt az ünnepi csemegét.

Sütőtökkrémes-szilvás mézes

Ennek a süteménynek a receptjét Penczné Sali Krisztina fiatal szentgotthárdi háziasszonytól kaptuk a következő levél kíséretében: A receptet magam kísérleteztem ki. Bár legtöbbször ragaszkodom a mamáim megsárgult, régi receptjeihez, néha szabadjára engedem a fantáziám. Olyan süteményt szerettem volna alkotni, ami még fél lábbal az ősz ízeit idézi, de már fél lábbal a karácsony közeledtét jelzi. Így született meg a sütőtök-krémes-szilvás mézesem. Sütőtökös krémet még nem láttam, általában a tésztához keverik a pürét, én viszont mindenképpen krémet akartam belőle készíteni, a savanykás szilvalekvárral pedig úgy tűnik, tökéletes párost alkot. Mindezt narancsos-mézes lapok közé kentem.

Íme a hozzávalók: (a tésztához) 60 deka finomliszt, 12 deka vaj, 1 teáskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál méz, 8 deka porcukor, 2 egész tojás, 1 deci frissen facsart narancslé; (a krémhez) 30 deka sült sütőtökpüré, 10 deka vaj, 8 deka porcukor; (a mázhoz) 1 tojásfehérje, 10 deka porcukor.

Először a sütőtököt süssük meg, 180 fokon kb. 1,5 óráig. Közben elkészítjük a tésztát: a vajat elmorzsoljuk a lisztben, és beleszórjuk a szódabikarbónát. A mézet (nem kell olvasztani) elkeverjük a porcukorral, tojásokkal és a narancslevével. Bátran adjuk hozzá a narancs húsát is, ami facsaráskor kijön. Ezt a folyadékot hozzáöntjük a liszthez, és tésztává gyúrjuk. Folpakba csomagolva fél órára hűvös helyre tesszük.

Három cipót formázunk belőle, lapokat nyújtunk, és lisztezett tepsi hátán (közepes tepsi, kb 23x35 cm) egyenként megsütjük, 180 fokon 10 percig.

A krémhez először a tejet elkeverjük a liszttel, és sűrű péppé főzzük. Félretesszük, hagyjuk kihűlni. A vajat fehéredésig keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a sütőtökpürét. Majd a kihűlt tejes pépet is hozzáadjuk, csomómentes krémmé keverjük.

A lapokat a következőképpen kenjük meg: az alsó lapra kenjük a krém felét. A középső lapot megkenjük szilvalekvárral, és a lekvárral lefelé fordítva ráborítjuk a krémre. Erre jön a krém másik fele, és a harmadik lapot is a lekvárral megkent oldalával lefelé tesszük a krémre.

A tetejére mázat készítünk. Egy tojásfehérjét elkezdünk felverni, és hozzáadagoljuk a porcukrot. Rákenjük a süti tetejére és hűvös helyre állítjuk, hagyjuk megdermedni a mázat. Másnapra puhul meg, kockákra szeletelve szolgáljuk fel.

Fotós: Tersztyánszky Krisztina

Pilótakeksz házilag

Végül Bolla Lászlóné Irénkétől egy olyan süti receptjét tesszük közzé, amely nagyon egyszerű, olcsó, és amelyet már napokkal az ünnep előtt elkészíthetünk.

Hozzávalók a tésztához: 50 deka liszt, 25 deka cukor, 2 deka margarin, 2 tojás, egy deka szalalkáli, kevés tej, egy evőkanál kakaó.

Krém: nutella.

A tésztához valókat összegyúrjuk. A tésztát kettévesszük, és a felébe beledolgozzuk a kakót.

Vékonyra kinyújtjuk, és nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. (Ha van valamilyen mintás felületű nyomóformánk, a korongok felületét ezzel díszíthetjük.) Sütőpapírral kibélelt tepsiben a korongokat 180 fokon megsütjük.

Sütés és kihűlés után egy barnát és egy fehéret kettesével kevés nutellával összeragasztunk.

Olcsóbb, ha házilag készítjük el hozzá a krémet. Ebben az esetben 10 deka margarint 5 deka kakaóval és ízlés szerinti porcukorral kikeverünk, és ezzel ragasztjuk össze a tésztakorongokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!