2017.12.04. 14:36
Házi sütemények karácsonyra
KÖRKÉP Olvasóink legjobb ünnepi süteményreceptjeiből adunk közre egy csokorra valót: ki-ki válogathat közülük kedvére!
Fotó: Tersztyánszky Krisztina
Gesztenyetorta
A gesztenyés finomságok késő ősszel jelennek meg a kínálatban, sok helyen a karácsonyi menünek is részei.
Chlebik Lászlóné Lenke répcelaki olvasónk tortát szokott készíteni, hihetetlenül lágy, főzött krémmel.
Hozzávalók a tésztához: 8 tojás, 40 deka kristálycukor, 25 deka liszt, 2 deka kakaó, 8 kanál langyos víz, fél sütőpor. A krémhez: 25 deka Ráma margarin, 5 deci tej, 3 evőkanál liszt, 20 deka cukor, 25 deka gesztenyemassza, egy deci rum.
A hozzávalókból egy kerek tortát sütünk a következőképpen. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a langyos vízzel, s amikor már jó habos, belekeverjük a sütőporos lisztet és a kakaót. Végül a habbá vert fehérjét is lazán beledolgozzuk. Kerek tortaformába öntjük, és 180 fokos sütőben megsütjük.
A krémhez a tejet a liszttel sűrűre főzzük, és még melegen belekeverjük a kristálycukrot. A margarint habosra keverjük, és a már kihűlt masszához vegyítjük, majd hozzáadjuk a gesztenyét és a rumot is. Habosra keverjük.
A tortalapot két részre vágjuk, és megtöltjük a krémmel, majd a tetejét is bevonjuk vele. Leszórjuk reszelt gesztenyével.
A tésztát szögletes tepsiben megsütve és feltekerve, tekercs formájúra is készíthetjük ezt az ünnepi csemegét.
Sütőtökkrémes-szilvás mézes
Ennek a süteménynek a receptjét Penczné Sali Krisztina fiatal szentgotthárdi háziasszonytól kaptuk a következő levél kíséretében: A receptet magam kísérleteztem ki. Bár legtöbbször ragaszkodom a mamáim megsárgult, régi receptjeihez, néha szabadjára engedem a fantáziám. Olyan süteményt szerettem volna alkotni, ami még fél lábbal az ősz ízeit idézi, de már fél lábbal a karácsony közeledtét jelzi. Így született meg a sütőtök-krémes-szilvás mézesem. Sütőtökös krémet még nem láttam, általában a tésztához keverik a pürét, én viszont mindenképpen krémet akartam belőle készíteni, a savanykás szilvalekvárral pedig úgy tűnik, tökéletes párost alkot. Mindezt narancsos-mézes lapok közé kentem.
Íme a hozzávalók: (a tésztához) 60 deka finomliszt, 12 deka vaj, 1 teáskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál méz, 8 deka porcukor, 2 egész tojás, 1 deci frissen facsart narancslé; (a krémhez) 30 deka sült sütőtökpüré, 10 deka vaj, 8 deka porcukor; (a mázhoz) 1 tojásfehérje, 10 deka porcukor.
Először a sütőtököt süssük meg, 180 fokon kb. 1,5 óráig. Közben elkészítjük a tésztát: a vajat elmorzsoljuk a lisztben, és beleszórjuk a szódabikarbónát. A mézet (nem kell olvasztani) elkeverjük a porcukorral, tojásokkal és a narancslevével. Bátran adjuk hozzá a narancs húsát is, ami facsaráskor kijön. Ezt a folyadékot hozzáöntjük a liszthez, és tésztává gyúrjuk. Folpakba csomagolva fél órára hűvös helyre tesszük.
Három cipót formázunk belőle, lapokat nyújtunk, és lisztezett tepsi hátán (közepes tepsi, kb 23x35 cm) egyenként megsütjük, 180 fokon 10 percig.
A krémhez először a tejet elkeverjük a liszttel, és sűrű péppé főzzük. Félretesszük, hagyjuk kihűlni. A vajat fehéredésig keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a sütőtökpürét. Majd a kihűlt tejes pépet is hozzáadjuk, csomómentes krémmé keverjük.
A lapokat a következőképpen kenjük meg: az alsó lapra kenjük a krém felét. A középső lapot megkenjük szilvalekvárral, és a lekvárral lefelé fordítva ráborítjuk a krémre. Erre jön a krém másik fele, és a harmadik lapot is a lekvárral megkent oldalával lefelé tesszük a krémre.
A tetejére mázat készítünk. Egy tojásfehérjét elkezdünk felverni, és hozzáadagoljuk a porcukrot. Rákenjük a süti tetejére és hűvös helyre állítjuk, hagyjuk megdermedni a mázat. Másnapra puhul meg, kockákra szeletelve szolgáljuk fel.
Pilótakeksz házilag
Végül Bolla Lászlóné Irénkétől egy olyan süti receptjét tesszük közzé, amely nagyon egyszerű, olcsó, és amelyet már napokkal az ünnep előtt elkészíthetünk.
Hozzávalók a tésztához: 50 deka liszt, 25 deka cukor, 2 deka margarin, 2 tojás, egy deka szalalkáli, kevés tej, egy evőkanál kakaó.
Krém: nutella.
A tésztához valókat összegyúrjuk. A tésztát kettévesszük, és a felébe beledolgozzuk a kakót.
Vékonyra kinyújtjuk, és nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. (Ha van valamilyen mintás felületű nyomóformánk, a korongok felületét ezzel díszíthetjük.) Sütőpapírral kibélelt tepsiben a korongokat 180 fokon megsütjük.
Sütés és kihűlés után egy barnát és egy fehéret kettesével kevés nutellával összeragasztunk.
Olcsóbb, ha házilag készítjük el hozzá a krémet. Ebben az esetben 10 deka margarint 5 deka kakaóval és ízlés szerinti porcukorral kikeverünk, és ezzel ragasztjuk össze a tésztakorongokat.