Receptek

2017.06.09. 14:40

Így készül az igazi őrségi rétes

SZALAFŐ Kevés asszony mer belevágni az igazi, finom házi rétes készítésébe. Ma két háziasszony, Tamaskó Kálmánné Irén és lánya, Horváthné Tamaskó Ildikó osztja meg velünk azokat a titkokat, amelyektől utánozhatatlan lesz az általuk készített, eredeti őrségi rétes.

Tersztyánszky Krisztina

Ildikóék a nyári időszakban hétvégenként megnyitják portájukat, és a Szalafőre látogató turistáknak is bemutatják a hagyományos őrségi ételek készítését. Tevékenységéért - konkrétan a hőkön sütött perecért - a család tavaly elnyerte a Földművelésügyi Mininsztériumtól a Hagyományok _ Ízek _ Régiók védjegy használatának jogát. Irénnel és Ildikóval a hangulatos porta udvarán kísértük figyelemmel, hogyan készül a hamisítatlan őrségi tökös-mákos rétes.

Kezdődik a nyújtás. Ildikóék 90x240-es méretű asztalán csak két személy együttes munkájával lehet gyorsan elvégezni ezt a munkát, mielőtt a tészta kiszáradna

Hogy mitől lesz egy rétes őrségi? Ildikó szerint a fő megkülönböztető jegyek, hogy sok tejfölt használnak hozzá, és hogy két oldalról tekerik föl. Őrségi jellegzetesség a tökös töltelék is, hiszen ezen a tájon ebből sok terem, és mind a főző-, mind a sütőtököt, mind a zsenge takarmánytököt, de még a cukkinit is felhasználják a tökös-mákos töltelékhez.

A rétestészta lelógó, vastag széleit csak a töltés után távolítjuk el, mert még összeugorhat

Hozzávalók a tésztához, amiből húsz nagy szeletet tudunk készíteni: 70 deka finomliszt (!), szükség szerint rétesliszt, 5-6 deci langyos víz, melybe egy evőkanál ecetet keverünk, kevés só, egy evőkanál zsiradék. A tökös-mákos töltelékhez 25 deka reszelt tök, 40 deka darált mák egy vaníliáscukorral és ízlés szerinti porcukorral összekeverve, egy citrom reszelt héja, 3-4 deci, tejjel hígított tejföl, a locsoláshoz kevés olaj.

A tésztát először hosszúkásra elnyújtjuk sodrófával és megkenjük olajjal vagy olvasztott zsírral. Ha visszacsapódik a tészta nyújtás közben, ne ragadjon össze. Fontos, hogy durva vásznon dolgozzunk

Ildikóék ezt a mennyiséget egyszerre, egy hatalmas asztalon nyújtják, de ha valakinek mondjuk 90x90-es asztala van, akkor három részletben, három külön pihentetett cipóból tudja elkészíteni az összes rétest.

A lepedőnyire kinyújtott tésztára egymás után, egyenletes rétegben szórjuk a tölteléknek valókat

A hozzávalókból lágy tésztát gyúrunk, alaposan összedolgozva, hogy a tészta hólyagot vessen. Amikor már kész, annyi réteslisztet adunk hozzá, hogy se túl kemény, se túl lágy tésztát kapjunk. Az így készült cipót lisztezett konyharuhára tesszük és egy akkora lábassal, amely jól lefedi, légmentesen lezárjuk. Legalább egy óráig így pihentetjük, s amikor már szépen elterül a cipó, kezdődhet a nyújtás. (Ha a tészta túl keveset pihen, szakadni, fog, ekkor még egy kicsit várjunk türelemmel. Ha túl sokat pihentettük, az se jó, ilyenkor újra kell gyúrni és újra kezdeni a pihentetést.)

A tepsibe rakás előtt kistányérral vágjuk le a rétes rudakat, mert ez a vágási felületnél jól lezárja a tölteléket. A tekercseket rakjuk szorosan egymás mellé

A nyújtáshoz a tésztát meglisztezett, durva lenvászon terítőre helyezzük. Sodrófával egy kicsit hosszában elnyújtjuk és lekenjük étolajjal. Ekkor szépen elkezdjük nyújtani, hogy mindenhol feszüljön, alulról, ujjbeggyel dolgozva. (Műkörömmel ne is kísérletezzünk!) Úgy helyezzük el az asztalt, hogy körbe tudjuk járni. Akár több családtag is nyújthat egyszerre, mert gyorsan kell dolgozni, hogy a tészta ne száradjon ki. A réteslapnak olyan vékonynak kell lennie, hogy az alátett újságot el lehessen olvasni! Ha csak pici lyukak keletkeznek rajta, az még nem baj. Az asztalról lelógó széleket töltés előtt még ne tépjük le, mert a tészta összeugorhat.

Horváthné Tamaskó Ildikó és Tamaskó Kálmánné összedolgoznak a rétes nyújtásánál. Ildikó az édesanyjától tanulta a hagyományos őrségi ételek elkészítését

A töltés úgy történik, hogy az egész felületet leszórjuk a reszelt tökkel, a mákkal, a citromhéjjal, majd meglocsoljuk tejföllel és zsiradékkal. Ezt a műveletet is sietve kell végezni. Ekkor a lelógó széleket körben leszedjük - ezt a tésztát később újra összegyúrhatjuk. A tészta szélét két oldalról a terítő segítségével 15 centi szélesen felhajtjuk, és ezt a részt újra beszórjuk a töltelékkel! Ezután mindkét oldalról, ugyancsak a terítővel, az asztal közepéig feltekerjük a rétest, hogy a két henger középen összeérjen.

Tökös-mákos, almás-diós, meggyes-túrós. Minden töltelékben van valami, ami lazítja, nedvesíti a szárazabb hozzávalót. Az őrségi rétesben több a tejföl, a zsiradék is Fotók: Tersztyánszky Krisztina

Ekkor egy kistányér vagy egy fedő segítségével tepsi hosszúságú rudakat vágunk, amiket szorosan egymás mellé kizsírozott vagy sütőpapírral bélelt tepsire rakunk. (Azért kell a kistányér, mert jobban lezárja a tölteléket, mint a kés.) A tekercsek tetejét megkenjük tejföllel és már mehet is a sütőbe! 200-220 fokon 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük. Amikor a rétes langyosra hűlt, körülbelül tíz centis szeletekre vágjuk, a tetejét ízlés szerint porcukorral megszórhatjuk. Érdemes frissen fogyasztani!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!