Receptek

2017.08.20. 15:00

Vénusz ajándéka viselheti a karnevál tortája címet

Az idén is a Cake Art Cukrászat kreációja, ezúttal a Vénusz ajándéka fantázianevű áfonyatorta viselheti a Savaria Történelmi Karnevál Tortája címet. Czömpöly Eleonóra cukrászmestertől megkaptuk a receptet: lehet próbálkozni!

Tersztyánszky Krisztina

Vénusz ajándéka egy áfonyatorta tejszínes krémsajttal és vaníliával. A hozzávalók egy 23 centiméter átmérőjű, 16 szeletes tortához értendők.

Tésztarész I. (omlós linzer) 40g porcukor, 80g vaj, 60g teljes kiőrlésű búzaliszt, 60g BL-55 liszt, 5g tojás sárgája. Tésztarész II. (felvert tészta) 75g egész tojás, 75g kristálycukor, 50g barnacukor, 150g Mascarpone krémsajt, fél citrom reszelt héja, fél citrom leve, negyed rúd vanília kikapart magja, 50g olvasztott vaj, 55g mandulaliszt, 35g zabliszt, 50g BL-55 liszt, 15g kukoricakeményítő, 2g sütőpor, 200g friss áfonya, 5g kukoricakeményítő.

Áfonyabetét: 200g áfonya, 50g kristálycukor, 30g zselatinmassza (200 Bloom) 4g+24g víz. Vaníliás tejszínkrém: 500g felvert 35% zsírtartalmú tejszín, 150g Mascarpone krémsajt, fél vaníliarúd kikapart magja, 40g áfonyapüré. Tükör glazúr: (nagyobb mennyiség) 50g víz, 150g kristálycukor, 150g glükóz, 65g sűrített tej-cukrozott, 45g zselatinmassza 6,5g+39gvíz), 100g fehércsokoládé (Callebaut Velvet). Színezéséhez: áfonyapüré, zselatinmassza.

Ha jól dolgoztunk, ilyen lesz a keresztmetszete
Fotó: Cake Art

A linzertészta hozzávalóiból egynemű tésztát gyúrunk, kis időre hűtőben pihentetjük, majd 4-5 mm vastagra nyújtjuk, 23 centis tortakarikával kiszúrjuk, sütjük, 180°C-on, 9 percig. Amíg kihűl, elkészítjük a felvertet. A tojásokat a cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a krémsajtot, citromot, vaníliát és a vajat. Végül hozzákeverjük óvatosan a sütőporral elkevert szárazrészt. A kihűlt linzerlapot kerettel együtt alufóliába csomagoljuk, és a felvertet ráöntjük, végül a keményítőbe forgatott mosott, de cseppmentes áfonyát egyenletesen ráterítjük. 165°C-on, további 35 percig sütjük. Keretben hűtjük.

Az áfonyabetétet és a tükörglazúrt érdemes előtte nap elkészíteni. Az áfonyát a cukorral felforraljuk, turmixoljuk és hozzáadjuk a zselatinmasszát. 18 centiméter átmérőjű csomagolt karikában, vagy szilikonformában kidermesztjük, fagyasztva tároljuk.

A tükörglazúrhoz 103°C-ra forraljuk a cukrot, vizet, glükózt. Hozzáadjuk a sűrített tejet és a zselatinmasszát, végül ráöntjük mindezt a fehércsokoládéra. Légmentesen, hűtve tároljuk. Felhasználáskor a kidermesztett torta felületére 33-34°C-on használjuk fel. Az áfonyafőzetet eltérő arányban keverjük hozzá, hogy márványozott felületet eredményezzen. A tejszínkrémhez felverjük a tejszínt. Elkeverjük a krémsajttal a vaníliát, az áfonyapüré felét, beleforgatjuk a tejszínt, a zselatint hozzácsorgatjuk, végül az áfonyapüré másik felével márványozzuk a krémet.

Összeállítás: a kihűlt tésztarészről óvatosan eltávolítjuk az alufóliát, és elválasztjuk a kerettől. Keretben töltjük. A tejszínkrémből egy vékony réteget kenünk a tésztára, majd belehelyezzük az áfonyabetétet (fagyott állapotban) és a krémmel keretszint alatt 2 milliméterig töltjük. Hűtőben kidermesztjük, és az áfonyafőzettel márványozott tükörbevonatot óvatosan, kenőkéssel rásimítjuk. Meleg élű, száraz késsel szeleteljük. Áfonyával díszítjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!