2017.08.20. 14:55
Kiadós fűszeres cukkinis karika
A cukkininak az utóbbi időben új szerepeket adnak a leleményes háziasszonyok. Mivel nyáridőben olcsón kapható, sőt megtermelni sem nehéz, sokan a főzött - rántott, töltött, fasírtnak elkészített, pörkölt vagy lecsó dúsítására használt - változatai mellett sütemény alapanyagaként is használják. Ma egy sós változatot ismertetünk meg olvasóinkkal a sokféle lehetőség közül.
A cukkini Bolla Lászlóné, Irénke kertjében is megterem. Ő az édes süteményekhez nem szokta használni, viszont ajánlott nekünk egy receptet, melynek alapján hidegen is, melegen is fogyasztható, kiadós süteményt készíthetünk.
Bolla Lászlóné, Irénke köcski háziasszony
Fűszeres cukkinis karika
Hozzávalók a tésztához: 20 deka liszt, csipetnyi só, 10 deka margarin, egy deci víz.
A töltelékhez: 20 deka cukkini, 2 fej lilahagyma, 3 evőkanál olaj, 3 egész tojás, 15 deka trappista sajt, őrölt bors, őrölt kömény, só ízlés szerint.
A tésztát két óráig légmentesen lezárva, hűtőszekrényben pihentessük
A tésztához a lisztet a sóval meg a margarinnal simára dolgozzuk, annyi vizet teszünk hozzá, hogy jól formálható legyen. Majd két órára zsugorfóliába tekerve a hűtőbe rakjuk.
A töltelékhez a sajtot és a tojást összekeverjük a hagymával és a cukkinivel
A zsenge cukkinit meghámozzuk, lereszeljük, a hagymát apróra vágjuk. A sajtot lereszeljük. A hagymát kevés zsiradékon megfonnyasztjuk és rádobjuk a cukkinit is. A tojásokat habosra keverjük a reszelt sajttal, majd sóval, borssal, köménnyel fűszerezzük és a cukkinis hagymára öntjük. Összekeverjük.
A tortaformába úgy nyomkodjuk be a kinyújtott tésztalapot, hogy körben legyen egy kis pereme
Töltés előtt kevés zsemlemorzsát is szórhatunk a tésztára
A tésztát gyúrótáblán vékonyra nyújtjuk és egy sütőpapírral kibélelt kerek tortaformába simítjuk úgy, hogy hogy a szélén körben egy kis pereme legyen. Az így előkészített tésztát pár percre forró sütőben elősütjük, hogy egy kis kérget kapjon és ne szívja be a tölteléket. Ez után a tojásos cukkinit a tetejére öntjük és meleg sütőben megsütjük. Cikkekre vágva kínáljuk.