Receptek

2017.08.09. 18:21

Lecsó gombával, tökkel, cukkinivel

PORNÓAPÁTI - A magyar ember étkezéséből, ahogy a gulyás vagy a halászlé, úgy a lecsó sem hiányozhat. Külföldön sokan nem is hallottak erről a speciális egytálételünkről. De vajon mit is értünk pontosan az étel neve alatt? Az összetételben (talán) csak a paprika és a hagyma kötelező, a további összetevők tekintetében a határ a csillagos ég.

Tersztyánszky Krisztina

Van, aki kolbásszal szereti a lecsót, van, aki tojást üt rá, és van, aki rizst főz bele. Van, aki telerakja paradicsommal, míg más csak épp egy-két darabot tesz bele. Megint mások a tejfölös lecsóra esküsznek.

Egyik gyakorlott háziasszonyunkat, Rózsa Károlyné Zsókát kértük meg, hogy mutasson valamit a saját lecsórepertoárjából. Zsóka - az erdők és a vadászat szerelmese - természetesen azonnal rávágta: legyen gombás lecsó! Emellett azonban meglepetésként két másik variációt, a tököset és a cukkiniset is elkészítette nekünk. Így a recepteket és a jó tanácsokat egymással párhuzamosan követjük.

Rózsa Károlyné, Zsóka mindig bátran adagolja a fűszereket Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Nézzük, Zsóka mit tart megjegyzendőnek - hozzátéve, hogy természetesen mindenki a saját receptjére esküszik. Először is felejtsük el azt a szlogent, hogy a fonnyadt paprika "lecsóba még jó lesz!". A lecsó is csak akkor lesz finom, ha húsos és érett paprikákból készítjük. Lehetőleg legyen közte színes is, és ha szeretjük a csípőset, akkor tegyünk bele 2-3 erős paprikát is. Ha a társaságból nem mindenki szereti a csípőset, akkor utólag Erős Pistával javíthatja fel az ízt kedve szerint, aki akarja. A zsiradék lehetőleg zsír legyen, még inkább szalonna zsírja. Nézzük akkor, hogy hangzik az alaprecept!

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg paprika, fél kg hagyma, 1 kg paradicsom, 1 kanálnyi zsír, 20 deka húsos füstölt szalonna apró kockákra vágva, 1-2 gerezd fokhagyma felaprítva, 10 deka kolbász vagy virsli karikára vágva.

Fontos, hogy sok legyen a hagyma, amely egyben zöldség is, fűszer is, és ettől lesz finom szaftja az ételnek. Általános szabály, hogy egy kilogramm nyersanyaghoz (húshoz, halhoz is) egyharmad mennyiségű hagymát adjunk. A paradicsom mennyisége függ attól, hogy mennyire érett és mennyire lédús a gyümölcs. Ha nem szeretjük nagyon savasan, két dolgot tehetünk: vagy adunk hozzá egy mokkáskanálnyi cukrot, vagy a fele mennyiséget paradicsompürével helyettesítjük. Zsóka nem szokta lehúzni a paradicsom héját.

Először a zsíron megpirítjuk a húsos füstöltszalonna-kockákat. Zsóka ezt követően mindig a felszeletelt paprikát rakja be a zsírba, és alaposan átsüti. Ettől lesz igazán jó, intenzív íze. Amikor a paprika megsült, akkor dobja rá az apróra vágott hagymát. Itt válnak szét a különféle lecsóvariációk.

A gombás lecsóhoz ugyanis 20-30 deka apró gombát és 10 deka karikára vágott füstölt kolbászt adunk hozzá, a meglévő paprikamennyiségen felül, és csak a paradicsom után! Ekkor már csak kevés fokhagymával fűszerezzük, és ezzel készen is van a gombás lecsó.

Először a paprikát tesszük pirulni a szalonnás zsírba Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A cukkininek, töknek viszont több főzési időre van szüksége. A gyakorlat az, hogy a paprikamennyiség felét válthatjuk ki ezekkel a nem túl intenzív zamatú zöldségekkel, amelyek könnyen átveszik a környező fűszerek, hozzávalók zamatát. Lehetőleg nagyon zsengét válasszunk, aminek még nem kemény a magja, így csak a héját kell letisztítanunk és az egész belsejét felhasználhatjuk. A cukkinit félkarikákra, a tököt julienre, azaz vékony hasábokra vágjuk. Nem kell megsózni!

Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Akkor adjuk hozzá a lecsóhoz, amikor a paprika már megpirult, az aprított hagymával egyszerre. Jól összekeverjük és tovább sütjük még 10-15 percig. Ezekhez a variációkhoz ízlés szerint 1-2 szál, karikára vágott virslit keverünk és a fokhagymából egy kicsit többet teszünk hozzá.

Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Mindegyik lecsóvariációt friss kenyérrel tálaljuk.

NAGYGERESD Aki nem lakna jól a mellékelt lecsók valamelyikével, annak melegen ajánljuk Varga István Tiborné nagygeresdi olvasónk langallóreceptjét. Sör- és borkorcsolyaként is kiválóan megfelel ez az ugyancsak hagyományos magyar étel.

Vásárokon, közösségi rendezvényeken sétálva gyakran találkozunk a langalló különféle változataival, melyek illatukkal már messziről csábítanak, és nem biztos, hogy az áruk nagyon pénztárca-kímélő. Pedig egy kevés időráfordítással és nagyon olcsó hozzávalókból otthon is elkészíthetjük. Érdemes kipróbálni! (Fogyókúrázóknak azonban nem javasoljuk!)

Hozzávalók a tésztához: 50 deka finomliszt, 3 deci langyos víz, egy csomag por formájú élesztő, egy teáskanál só, egy mokkáskanál cukor, egy evőkanál olaj. A feltéthez: 15-20 deka kolozsvári szalonna, egy fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 4 deci tejföl, 20 deka trappista sajt.

A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk. Beletesszük a por-élesztőt, a sót, a cukrot, majd végül az olajat. Fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet, és jól összedolgozzuk. (A liszt minőségétől függ, hogy felveszi-e az összes vizet, vagy sem.)

Amikor már rugalmas és egynemű a tészta, letakarjuk, és körülbelül fél órán át kelesztjük. A megkelt tésztát kézzel egy kiolajozott tepsibe nyomkodjuk. Tetejét megkenjük a zúzott fokhagymával, az ízesített tejföllel, majd rászórjuk a felszelt hagymát, a kockára vágott kolozsvári szalonnát, és végül meghintjük reszelt sajttal.

220 fokosra előmelegített sütőben körülbelül húsz percig sütjük. Nagy szeletekre vágva, lehetőleg még forrón kínáljuk.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!