Receptek

2016.02.13. 10:59

Nem ördöngösség - Kovászos tönkölybúzakenyér házilag

Az otthoni kenyérsütés egyáltalán nem ördöngös dolog. Nem kell ehhez feltétlenül kenyérsütőgép, kiváló cipók készülhetnek a tűzhely sütőjében is. Ehhez szeretnénk kedvet csinálni ezzel az írásunkkal, amelyben egy kovászos, teljes kiőrlésű tönkölybúzakenyér elkészítésének a folyamatát mutatjuk be.

Béres Zoltán

Azzal számolni kell, hogy a jó kenyér készítéséhez idő kell. Ez nem azt jelenti, hogy nagyon munkaigényes volna, hanem azt, hogy jelentősek a várakozási idők. Az első kovász három nap alatt készül el, igaz, utána ez az idő már nem jelentkezik, ha folyamatosan pótoljuk a kivett mennyiséget.

A kovászhoz keverjünk össze 20 deka, 960-as jelzésű rozslisztet 1 evőkanál mézzel 1-1 kávéskanál őrölt korianderrel, édesköménnyel és köménnyel! Kevergetve lassan töltsünk hozzá annyi vizet, hogy sima pépes masszát kapjunk. A tetejét szórjuk meg liszttel, s három napra tegyük meleg helyre, közben 24 óránként fakanállal jól megkeverjük. A harmadik napon készen van a kovász, amit mutatnak a felületén jelentkező hólyagocskák. Ebből a kovászból keverünk 15 dekát.

Összekeverünk 30 deka teljes kiőrlésű tönkölybúza és 5-5 deka teljes kiőrlésű- és finom búzalisztet, 15 deka kovászt, valamint egy teáskanál sót. 1 deci langyos vízben feloldunk fél teáskanál cukrot, 2 dekagramm élesztőt és a liszttel elkeverjük. Ha szükséges, akkor még egy kis vizet adunk hozzá, és nem túl kemény tésztát gyúrunk belőle.

Az eredmény egy viszonylag tömör, emiatt nagyon vékonyra is szeletelhető, jól eltartható, akár önmagában is ízletes kenyér
Fotó: Béres Zoltán

Ezt követően meleg helyen legalább három órát kelesztjük. Én rendszerint erre egy éjszakát adok. Este elkészítem a tésztát, s csak másnap folytatom a munkát.

A megkelt tésztát egy kevés extra szűz olívaolajjal átgyúrjuk, majd egy sütőpapírral kibélelt formába tesszük, további legalább három órát pihentetjük. Közben előmelegítjük a sütőt, benne egy fedeles római tállal 220 fokra. A tésztát a sütőpapírral együtt áttesszük a tálba, lespricceljük vízzel, lefedjük, aztán a sütő alsó részébe helyezzük. 35 perc sütés után levesszük a tál fedelét, s így sütjük tovább 25 percig, majd a kikapcsolt sütőben hagyjuk teljesen kihűlni. Az eredmény egy viszonylag tömör, emiatt nagyon vékonyra is szeletelhető, jól eltartható, s fűszeressége miatt akár önmagában is ízletes kenyér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!