Receptek

2012.11.12. 09:40

Őszi ízek a gyümölcsöskert terméseiből

Pornóapáti - Az ősz meghozza a vadász-szezont és a szüretet egyaránt. Ha igazi idényjellegű ételt szeretnének készíteni, érdemes megpróbálkozni mai főfogásunkkal nem is olyan nehéz elkészíteni!

Varga Krisztina

Rózsa Károlyné, Zsóka pornóapáti háziasszony ezúttal arra mutat alternatívát Olvasóinknak, hogyan lehet elkészíteni a vadhúst annak, aki nem szereti, vagy unja már a vadast.

Mustos pecsenye

Hozzávalók négy személyre: 4 szelet szarvas karaj vagy 4 szelet sovány marhahús, 2 deci vörös must, 2 deci tejszín, 1 tojás sárgája, 1 csapott evőkanál liszt, fél kg vörös szőlő, néhány szelet bacon szalonna, valamint fűszerek: só, bors, fokhagyma, 1 fej hagyma, mustár, oregánó.
 
A  hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, 2-3 gerezd zúzott fokhagymával bedörzsöljük. Mindkét oldalukat vékonyan megkenjük mustárral és megszórjuk oregánoval és az apróra vágott vöröshagymával. Az így előkészített hússzeleteket lefóliázzuk és egy éjszakára a hűtőbe rakjuk. Sütés előtt egy deci vizet öntünk alá, és lefóliázott tepsiben egy órát sütjük, majd megfordítjuk a húsokat és további egy óráig folytatjuk a sütést.
 
Közben a tojássárgáját kikeverjük egy csapott evőkanál liszttel és a 2 deci  tejszínnel. Felforraljuk a 2 deci  mustot, a habját leszedjük és lassú kevergetés mellett  hozzáadjuk a tejszínes keverékhez. A szőlőt megmossuk, lecsumázzuk, pár szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit pedig  a pecsenye mellé rakjuk. Az  egészet leöntjük a mustos keverékkel, összerázzuk, a tetejét vékony szelet baconokkal beterítjük és visszatesszük a sütőbe. Most már fólia nélkül még körülbelül 20 percig sütjük, amíg a bacon ropogósra pirul és a pecsenye összeforr a musttal és a szőlővel.

A pecsenyét burgonyafánkkal tálaljuk.


 

Almás, diós birslekvár

Hozzávalók: három  kg birsalma, egy  kg alma, fél kg, durvára vágott dió, 80 dkg cukor, egész fahéj, szegfűszeg ízlés szerint.
 
A birsalmát megmossuk, magházát kivágjuk, héjastól összevágjuk és kevés vízzel (nem kell, hogy ellepje) odatesszük főzni. (Tipp: a birsalmát amikor feldaraboljuk, a mosólébe tegyünk egy  kávéskanál borként és akkor nem barnul meg a birs.)
 
Amikor puha,  burgonyatörővel összetörjük, majd hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott almát és addig főzzük, míg az alma is megfő. Ekkor  összetörjük, hozzáadjuk a 80 dkg cukrot, felforraljuk, majd  végül belekeverjük a diót. Forrón üvegekbe töltjük, késhegynyi szalicilt, vagy benzoátot teszünk a tetejére. Szárazdunsztba tesszük.
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!