receptek

2017.11.24. 08:00

Padlizsán: A szendvicskrém melegen és hidegen is fogyasztható, uzsonnára is csomagolható

A padlizsánkrém sokak által kedvelt csemege, ám a boltokban elég borsos áron lehet hozzájutni. Aki eddig nem próbálkozott a házilagos elkészítésével, annak most minden fontos tudnivalót elárulunk.

Tersztyánszky Krisztina

A padlizsánkrémet pirítóssal vagy kiflikarikákkal tálaljuk. Egészséges, olcsó és főleg nagyon finom!

Segítőnk Rózsa Károlyné, Zsóka pornóapáti háziasszony, aki eddig elsősorban vadételek receptjeivel, gombás fogásokkal szerepelt rovatunkban. Most viszont bizonyította, hogy a padlizsánról is mindent tud, legalábbis nagyon finom lett a végeredmény!

A padlizsán, amelyet nálunk törökparadicsomnak is neveznek, különösen a mediterrán vidékeken kedvelt zöldség. A görög, a szerb, a horvát konyha szinte el sem képzelhető nélküle. Nálunk néhányan még most is idegenkednek tőle, pedig a mi éghajlatunk alatt a kiskertekben is megterem. A szezonja augusztus, szeptember, de a nagyobb áruházakban és zöldségeseknél egész éven át beszerezhetjük.

Zsóka a hosszúkásabb terméseket vásárolja szívesen, az sem baj, ha egy kicsit puha tapintású a héjuk. Szobahőmérsékleten akár két hétig is tárolható. Padlizsánból számos ételféleséget készíthetünk. Íze nem túl jellegzetes, nagyon sok függ attól, hogyan fűszerezzük. Finom például ujjnyi vastag karikákra vágva, grillezve. Alapja a mi rakott káposztánkhoz hasonló muszakának, amelyhez nyersen lereszelve használjuk föl. Ám a legtöbben talán a padlizsánkrém alapanyagaként ismerik, ami az ízesítéstől függően szintén számos változatban készülhet. Illik hozzá a fűszerek közül a bors, a tárkony, az oregánó, a majoranna. Zsóka a fokhagymára esküszik, abból rak bele, méghozzá nem is keveset.

Hozzávalók egy kiadós négyszemélyes vacsorához: egy kiló padlizsán, fél kiló sárga, szabályos formájú paprika, egy fej fokhagyma, fél deci olivaolaj, só ízlés szerint. Aki szereti (és bírja), az egy darab erőset is tehet a paprikák közé.

A padlizsánokat és a paprikákat megmossuk és szárazra töröljük. A sütő rácsát bevonjuk alufóliával és arra helyezzük a zöldségeket, hogy jól átjárja azokat a hő, de a levük ne csepegjen le. 200 fokos sütőben legalább fél órát sütjük. Amikor a sütés után egy kicsit kihűltek, a padlizsánokról levágjuk a csumát és erről a végéről indulva lehúzzuk a lila héját. Majd kettévágjuk és a belsejéből kikaparjuk a rétegesen elhelyezkedő magos részeket. A megsült, megtisztított zöldséghúst apróra vagdaljuk.

Hasonlóképpen járunk el a paprikával is, a héját lehúzzuk, a csumáját, magját eltávolítjuk és a húst aprítjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk.

Serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, és a zúzott fokhagymát „megzizegtetjük” rajta. Azaz, egy kicsit átpirítjuk, de megégnie nem szabad, mert akkor azonnal keserű lesz. Pár perc után hozzáadjuk az apróra vágott paprikát, és azzal is összepirítjuk. Utoljára tesszük a serpenyőbe az aprított padlizsánt, és amikor jól összepirult, lefedjük és 15-20 perc alatt krémes állagúra főzzük. Ha nincs elég leve, fél deci vizet adunk hozzá. Sóval, esetleg ízvarázs fűszerkeverékkel ízesítjük.

Azon melegében fogyasztható kiflikarikákra, pirítósra, fokhagymás pirítósra kenve. De hidegen is jó, kenhetjük két kenyér közé, tízórainak.

Hűtőben több napig eláll, de ha hosszabb időre akarjuk tartósítani, akkor a felfőzés után keverjünk bele egy kiló padlizsánra egy csapott kávéskanál szalicilt, merjük üvegbe és tegyük száraz dunsztba.

A padlizsánkrémet pirítóssal vagy kiflikarikákkal tálaljuk. Egészséges, olcsó és főleg nagyon finom!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!