Receptek

2016.04.17. 06:16

Szezonja van: medvehagymából krémleves

Még javában tart a medvehagymaszezon, ezért ma egy ebből az egyébként sokféle módon használható növényből készült krémlevest ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Béres Zoltán

A medvehagyma csak néhány évvel ezelőtt jött divatba Magyarországon. Ebben kiemelkedő szerepe volt Nagy Bandó András író-humoristának, aki felhívta a figyelmet a gyakran szemünk előtt lévő, mégis alig ismert növényre. A medvehagyma kiváló élettani hatásokkal bír, fogyasztása fokozza az étvágyat, javítja az emésztőrendszer működését. Vérnyomás- és vérzsírcsökkentő hatása ismert. A medvehagyma nyersen is fogyasztható, szendvicsben, vagy vajas kenyérre rakva. Lehet különböző saláták, köretek fűszerezője, de különleges lekvár is készülhet belőle. Kiváló alapanyaga a húsokhoz, tésztához készített szószoknak, közkedvelt a medvehagymás pogácsa, de akár a házilag készített kenyeret is lehet vele ízesíteni. Medvehagyma szedésekor, vásárlásakor mindig a friss, üde leveleket keressük, a fonnyadtabb növények pékáruk ízesítésére alkalmasak. Saját gyűjtéskor vigyázni kell, mert összetéveszthető a medvehagymánál később virágzó gyöngyvirág mérgező hatású leveleivel.

A „brummogó” krémleveshez egy jó csokornyi, friss medvehagymára van szükség. Előkészítésként megtisztítunk két közepes burgonyát, valamint egy közepes fej hagymát. Mindkettőt felkockázzuk és 1,5-2 liternyi vízbe tesszük! A mennyiség attól függ, hogy mennyire sűrű levest szeretnénk. Belekarikázunk négy megtisztított zöld hagymát, valamint a medvehagyma levelek felét felaprítva. Ezeket addig főzzük, amíg a burgonya meg nem puhul. Hagyjuk hűlni! Négy gerezd fokhagymát összelapítunk, s apróra vágva a levesbe tesszük. Összevágjuk a maradék medvehagymát, s a négy deci tejszínnel együtt a leveshez adjuk. Sóval, frissen őrölt feketeborssal, és csipetnyi őrölt korianderrel ízesítjük. Összeturmixoljuk, majd éppen csak a forrásig melegítjük. Szárított pirított hagymával, vagy fokhagymás, pirított zsemlekockával tálaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!