Receptek

2016.11.10. 19:40

Találós kérdés: lisztből, vízből és sóból készül, de nem sógyurma: mi az? Íme a válasz!

Szombathely - Régen ahogy közeledett a tél, egyre kevesebb friss alapanyaggal gazdálkodhattak a falusi háziasszonyok. Krumpli meg liszt azonban minden háztartásban akadt. Szerencsére nagyanyáink leleményesek voltak, és a legfinomabb, legtáplálóbb fogásokat tették így is a család elé.

Tersztyánszky Krisztina

Tanácsadónk Molnár Sándorné Gizi, aki ma is jól emlékszik arra az időre, amikor édesanyjának a négy gyermekes családot kellett naponta etetnie. Annak ellenére, hogy nem dúskáltak a javakban, mindig finom volt otthon a reggeli, az ebéd, a vacsora. A resztelt krumpliból például nyáridőben még a kaszásoknak is vittek a mezőre, és az étel a nehéz fizikai munkához is elég energiát adott.

Kezdjük a gánicával, ami talán a legolcsóbb népi táplálék. Igazából többféle elkészítési mód gyűjtőneve, van, aki darát használ hozzá és van, akik burgonyát is. Gizi variációjában - amit nevezzünk pirított gánicának - nincsen semmi más, csak liszt, víz és egy kevés olaj.

A gánicához először világosbarnára pirítjuk a lisztet. Folyamatosan keverni kell!

Tehát a hozzávalók pontosan: fél kiló liszt, egy liter forró víz, fél deci olaj és egy csipetnyi só.

A lisztet szárazon egy laposabb lábosba tesszük, és közepes tűzön, folytonos keverés mellett világosbarnára pirítjuk. Amikor már elérte a megfelelő színt, felöntjük az egy liter forró vízzel. Ennél a műveletnél legyünk óvatosak, mert felcsaphat a gőz. Adjunk hozzá csipetnyi sót és fakanállal alaposan keverjük át. Majd öntsük rá az olajat is, és nagyon alacsony lángon, fakanállal keverjük, vágjuk apró darabokra. Ezzel kész is!

Így készül a resztelt krumpli: a reszelék a hagymás, tejfölös pirított alapra kerül

A gánica következő fázisa: határozott mozdulatokkal dolgozzuk össze a vízzel, olajjal

A gánicát fogyaszthatjuk bármilyen idénysalátával, télidőben céklával, vöröskáposztával, almapaprikával. Nagyon finom, ha kevés olajjal egy kis doboz tejfölt tűzön összeforralunk, megsózzuk, és ezt öntjük forrón a gánicára. De a lehetőségeknek csak a fantáziánk és az otthon rendelkezésre álló alapanyagok szabnak határt. Hegedűs Csaba népszerű sportoló, a család barátja például baracklekvárral szereti!

Molnár Sándorné a gánicát most is elkészíti néha, ezúttal forró tejföllel kínálta Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A resztelt krumpli Gizi édesanyjának specialitása - de bizonyára mások is készítettek hasonlót. Percek alatt elkészülő egytálétel, csak a krumplit kell hozzá előre, akár előző este megfőzni. Négy darab, ökölnyi burgonyát héjában megfőzünk, meghámozunk, és nagyon fontos, hogy hagyjuk teljesen kihűlni. Ekkor a galuskaszaggató hátsó oldalával nagy szilánkokra reszeljük, de az is jó, ha apró kockákra vágjuk. Egy fej vöröshagymát apróra vágunk vagy lereszelünk, egy deci olajon aranysárgára pirítjuk. Beleolvasztunk három púpozott evőkanál tejfölt, sóval, teáskanálnyi pirospaprikával ízesítjük. Amikor jól összeforrt, hozzáöntjük a főtt burgonya forgácsokat és óvatosan összeforgatjuk. Fogyaszthatjuk bármilyen idénysalátával és süthetünk hozzá tojásrántottát is. Rendkívül finom és tápláló!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!