Reklám

2010.12.15. 07:25

Rekord vagy csalódás lesz a zalai szemes kukorica ez évi eredménye? (x)

A térség egyik meghatározó integrátorának, a Baki Agrocentrum Kft.-nek az ügyvezetőjével, Balogh Rudolffal összegeztük az idei kukoricaszezont.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Baki Agrocentrum Kft., Zala megye meghatározó integrátoraként finanszírozza sok más növény mellett a térség jelentős kukorica termelését a vetéstől a termény értékesítéséig. Balogh Rudolffal, a cég ügyvezetőjével összegeztük az idei zalai kukoricaszezont.
Hogy lehetne a Zala megyei kukorica-helyzetet röviden összefoglalni?

A betakarítás 90-95%-os állapotánál az eddig mért termésátlagok a vártnál kevesebbet, 7 tonna/ha körüli hozamot mutatnak. A jelenlegi kedvező 46-48 ezer Ft/tonna értékesítési árak optimizmusra adhatnának okot, azonban mindezt két fontos tényező negatív irányba befolyásolja. A gazdák már a vetés időszakában 30 ezer Ft/ tonna körüli áron lekötötték a várható termés 40-60%-át. A másik fontos tényező a rendkívüli csapadék mennyiség okozta késői betakarítás, amely jelentős aratási és szárítási költségnövekedéssel is járt.

Zalában ez évben a vadkár is megnőtt, akár 1-2 tonna/ha terméskiesést is okozva. A késői aratás nem kívánatos kisérő jelensége még a „molyos” évjárat miatti csőhullás volt, a csővégeken eltérő mértékben megjelent a fuzárium.
Hogy tudta a Baki Agrocentrum segíteni a termelő partnereit az idei év viszontagságainak kezelésében.

Cégünk a szokásos integrátori tevékenység mellett kiemelt prioritásként kezeli a szakmai segítségnyújtást. Ezért a megnövelt szántóföldi szemlék mellett különös hangsúlyt kapott a szakmai információk termelőkhöz való gyors eljuttatása, amelyhez kiváló lehetőséget biztosít az idei évben elindított online szakmai információs központunk a www.baki-agrocentrum.hu weboldalon. A Baki Agrocentrum az évente végzett fajtakísérletekben tapasztalt technológiai és növényvédelmi megfigyelések eredményeiről rendszeresen tájékoztatja partnereit.

Az igényeknek és az időközben módosult növényvédelmi technológiáknak megfelelően a növényvédőszer választékunkat kibővítettük, és folyamatosan biztosítottuk ügyfeleink számára.

A gazdálkodás eredményessége nagy mértékben függ a sikeres terményértékesítéstől, ebben hogyan működtek közre?
Cégünk szakemberei által folyamatosan nyújtott terménypiaci információk eredményeképpen az ügyfeleink többsége jó átlagáron tudta kukoricáját értékesíteni. Széleskörű partnerhálózatunknak köszönhetően minden nap aktív szereplői vagyunk a nemzetközi terménypiacnak, ebből adódóan folyamatosan friss piaci információkkal rendelkezünk. Cégünk több mint 15 éve megbízható, kiszámítható és biztos fizető partnereként vásárolja fel a terményeket a Nyugat-Magyarországi termelőktől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!