Rendőrségi

2011.01.28. 16:47

15 milliót fizet a rendőrség a kilőtt szemért

További 10,6 millió forint nem vagyoni kártérítésre kötelezte a Fővárosi Bíróság a Készenléti Rendőrséget annak a férfinak a perében, akinek az 2006. október 23-i budapesti tüntetésen gumilövedékkel maradandó fogyatékosságot okoztak.

MTI

A felperes korábban peren kívüli egyezségben 4,4 millió forintot már megkapott. A pénteken kihirdetett ítélet nem jogerős.
   
Cs. Attila azért fordult kártérítési keresettel a bírósághoz, mert az Astoria Szállónál tartott Fidesz-gyűlés után, miközben a tömeggel haladt, a Blaha Lujza térnél a rendőrség gumilövedékkel megsebesítette, emiatt elvesztette egyik szemét.
   
A  Fővárosi Bíróság szerint a Készenléti Rendőrség megsértette a felperes testi épséghez és emberi méltósághoz fűződő jogát, ezért egyösszegű, 10,6 millió forint nem vagyoni kártérítés és 600 ezer forint perköltség megfizetését írta elő. A felperesnek a rendőrség korábban peren kívüli egyezségben már 4,4 millió forintot kifizetett, a fennmaradó összeget pedig jogerős ítélet esetén kell megfizetnie.
   
Cs. Attila bírósági keresetében 14 millió forint nem vagyoni kár, általános kártérítésként pedig havi 110 ezer forint életjáradék megfizetését kérte. A férfinak - aki a bíróság megállapítása szerint nem tanúsított jogellenes magatartást - a bal szemét a sérülés miatt 2006. november 13-án kioperálták, emiatt kereső tevékenységet nem tud folytatni, hétköznapi életvitelében pedig jelentős hátrányokat szenved.
   
A bíróság szerint a maradandó fogyatékosság megállapítható ugyan, de életjáradék fizetésére nem kötelezte a Készenléti Rendőrséget. Az indoklás szerint a sérülés bekövetkeztekor a felperesnek nem volt munkahelye, alkalmi munkákból élt.
   
A felperes jogi képviselője az ítélethirdetés után az MTI-nek azt mondta: fellebbeznek, mert a kártérítés megállapított összege alkalmatlan arra, hogy egy 80 százalékos fogyatékosságú ember élete végéig megéljen belőle, ugyanis fizikai és pszichés sérülése miatt nem vállalhat munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!