Rendőrségi

2010.03.24. 09:06

Szomáliai kalózokat fogott el a spanyol haditengerészet

Kereskedelmi hajóra támadó szomáliai kalózokat fogott el a spanyol haditengerészet az Indiai-óceánon - közölte szerdán a madridi védelmi minisztérium.

MTI

A panamai hajón tartózkodó biztonságiak visszaverték a tengeri rablók támadását, akik menekülni kezdtek, de az időközben riasztott spanyol hadihajó beérte őket. A Navarra fregattot a kalózkodás elleni harc végett az Indiai-óceánba vezényelt európai uniós flotta riasztotta.

A spanyol hajó két csónakot és egy nagyobb dereglyét tartóztatott fel. A fedélzetükön lévő kalózokat őrizetbe vették. Az egyik kalózcsónakban volt egy halott, aki feltehetően a tűzharcban vesztette életét.

A kalózokat Kenyában vagy a Seychelle-szigeteken állítják bíróság elé az Európai Uniós és az említett országok megállapodásával összhangban.

Az Indiai-óceánon még mindig gyakoriak a kalóztámadások, a szomáliai tengeri rablók általában magas váltságdíjat követelnek a hatalmukba kerített hajókért. A Nemzetközi Tengerhajózási Hivatal (IMB) adatai szerint a tavalyi év folyamán 406 kalóztámadás történt a térségben.

Szomáliai kalózok kedden is eltérítettek egy török hajót, amelynek fedélzetén török és ukrán állampolgárságú személyzet van. A támadás 400 kilométerre történt attól a körzettől, ahol a nemzetközi erők járőröznek. A hajót működtető török vállalat közölte szerdán, hogy nem tud kapcsolatot létesíteni sem az elfogott hajóval, sem a kalózokkal.

Az illetékes török hatóságok közölték, megpróbálnak kapcsolatba lépni a hajóval, de a túszul ejtett matrózok életét kockáztatják azok a hozzátartozók és ismerősök, akik azzal próbálkoznak, hogy telefonon beszéljenek a legénység tagjaival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!