Rendőrségi

2010.05.03. 14:14

Eladott moszkvai képviselet: 10 milliárdos kár?

A Nemzetbiztonsági Iroda megerősítette, hogy valóban átadták a moszkvai magyar ingatlan eladásának nyomozásához szükséges dokumentumokat.

MTI

"A Nemzetbiztonsági Hivatal valóban átadta a rendelkezésére álló releváns információkat a nyomozó hatóságnak a korábban magyar tulajdonban volt moszkvai ingatlan eladásával kapcsolatban" - írta az iroda magát megnevezni nem kívánó illetékese hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az átadott információkat a Nemzetbiztonsági Hivatal a törvények legszigorúbb betartásával gyűjtötte össze - tette hozzá a név nélkül nyilatkozó forrás.

A moszkvai kereskedelmi képviselet értékesítése ügyében már tavaly novemberben megkezdte a nyomozást az ügyészség. "Az ügyről további részleteket a Nemzetbiztonsági Hivatal nem kíván közölni" - olvasható a közleményben, amely a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent cikkre reagált. 

A lap - titkosszolgálati és külügyminisztériumi dokumentumokra hivatkozva - azt állítja, hogy legkevesebb tízmilliárd forintos kára származhatott a magyar államnak a moszkvai kereskedelmi képviselet bűncselekménygyanús értékesítése miatt. 

Az újság felidézte, hogy az ötemeletes irodaház és a hozzá tartozó hétszintes vendégház értékesítési kálváriája 2005-ben kezdődött. A cikk szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal idén márciusi összegzéséből kiderül, hogy "egy ismeretlen személyi kör évekkel a tényleges szerződés megkötése előtt tisztázatlan körülmények között értékesítette a Magyar Köztársaság moszkvai kereskedelmi képviseletét". 

A titkosszolgálat szerint az ügylet kapcsán számos szabálytalanság történt, köztük az ingatlan értékbecslési eljárása, mert a vételárat a tényleges piaci ellenérték, 15-20 milliárd forinttal szemben 4 milliárd forintban határozták meg - írta a lap. 

Balajti László, az NBH főigazgatója az ügyészséghez továbbította a tudomására jutott információkat. Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt nyomoz, gyanúsított még nincs - közölte a Magyar Nemzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!