Rendőrségi

2010.07.06. 09:52

4000 halálos adagnyi kábítószerfogás, milliárdos adócsalás

Munkában a Vám- és Pénzügyőrség: Hegyeshalomnál 18 millió forintnyi kábítószert fogott a szolgálati kutya, míg az APEH-hal karöltve milliárdos áfacsalást lepleztek le.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Vám- és Pénzügyőrség munkatársai egy magyar személyautót ellenőriztek Hegyeshalomnál, az átvizsgálás során a szolgálati kutya kábítószer jelenlétét mutatta a jobb első ajtónál. Az ajtó burkolatának megbontása után 4 csomag – a helyszínen elvégzett kábítószer-gyorsteszt alapján -  amphetamin került elő, ami kb. 4000 halálos adagnak megfelelő mennyiség.

A Vám- és Pénzügyőrség a közel 4 és fél kilogramm, megközelítőleg 18 millió forint értékű kábítószert lefoglalta és eljárást indított a magyar állampolgár ellen visszaélés kábítószerrel bűncselekmény miatt.

 

OLDALTÖRÉS: Milliárdos jogosulatlan áfa-visszaigénylést hiúsítottak meg a pénzügyőrök

 

 

 

A Vám- és Pénzügyőrség nyomozószolgálatának, illetve az APEH-nek az együttes fellépése mintegy 1 milliárd forint ÁFA jogosulatlan visszaigénylését akadályozta meg.

Egy gabona  kereskedelemmel foglalkozó gazdasági társaság, amely rendszeresen változtatta cégnevét és vezetőit, úgy gondolta, hogy a dél-dunántúli régióba áthelyezett székhelye alapján, a 2007. évre papíron kimutatott áfáját megkíséreli visszaigényelni.

Az ellenőrző adóhatóság megállapította, hogy a visszaigényléshez használt számlák mind formájukban, mind adattartalmukban megtévesztésig hasonlítanak az eredetileg használtakhoz, ugyanakkor a bizonylatok és a hozzátartozó teljesítési szerződések valódisága kérdésessé vált.

A cég a szervezeti háttér mögé bújva folyamatosan próbált kibúvókat találni a felmerülő kérdések megválaszolásában, megakadályozni az állami adóhatóságot a valós üzleti háttér feltárásában, bízva abban, hogy a közel 1 milliárd forint kiutalása időközben megtörténik. Az APEH azonban feljelentést tett a Vám- és Pénzügyőrségnél.

A múlt héten indult nyomozás során Budapesten több helyszínen, valamint Szegeden és Szekszárdon házkutatásokat tartottak a vámnyomozók és különféle bizonylatokat, dokumentumokat foglaltak le. Eddig két személy felelőssége állapítható meg, azonban gyanúsítottak köre folyamatosan bővülhet, akik az adócsalás bűntettének kísérlete miatt akár 2-8 év börtönbüntetést is kaphatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!