Rendőrségi

2010.07.26. 19:55

Leomlott löszfal: hiányzott a szakértelem

Közrejátszhatott a két kisgyermek halálát okozó löszfal leomlásában szombaton Ságváron az, hogy minden előkészület és szakmai irányítás nélkül kezdtek bele egy a támfal építésének alapot jelentő árok ásásába.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Kraft János, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal Pécsi Bányakapitányságának bányafelügyeleti geológusa az MTI érdeklődésére elmondta: "egy réteghatár mentén történt egy elválás", amely olyan ferde síkú lapot alkotott, ami fölött minden anyag elmozdulhatott. 

Arra vonatkozóan, hogy mennyiben járult hozzá az omláshoz a megkezdett földmunka, a szakember azt mondta: ezt a rendőrségi vizsgálat állapítja majd meg, de közrejátszhatott. 

Évtizedekkel korábban egy tereprendezés során ez a kőzet már egy gyengített állapotba került, amit a későbbiekben nem vettek figyelembe - közölte, hozzátéve: mivel ezen a helyszínen még vannak "függő tömegek", lehet számítani további omlásokra.  

(Könnyen meginduló kisebb löszös partfalak Somogy megye számos településén előfordulnak. 2008 decemberében Fonyódon több családi házat is veszélyeztetett egy, a ságvárihoz hasonló földcsuszamlás.)

Kecskés Gábor, a mintegy kétezer lakosú somogyi település polgármestere az MTI-nek arról számolt be, hogy a faluban mindenkit megrendített a két gyermek halála. Szeretnének minden segítséget megadni a gyászoló családoknak - hangsúlyozta a polgármester, aki a tragédiát követően saját hatáskörében 30-30 ezer forint azonnali gyorssegélyben részesítette a gyermekek hozzátartozóit. 

Közölte: hétfő este rendkívüli képviselő-testületi ülést tartanak, amelyen arról döntenek, hogy az önkormányzat tekintse saját halottjainak a két kisgyermeket, s vállalják át a temetés költségeit. 

A polgármester azt mondta: a szakértővel egyezően ő is úgy látja, hogy a házát egy támfallal megvédeni akaró tulajdonos és a neki segítő szomszéd megfelelő előkészületek nélkül kezdte el a földmunkát (egy 12,7 méter hosszú, átlagosan 1 méter mélységű és 70 centiméter szélességű árkot ástak). Szerinte szükség lett volna egy kellő szakértelemmel rendelkező építésvezető jelenlétére, ám ennek megállapítása a rendőrség dolga - hangsúlyozta.    

Kecskés Gábor azzal kapcsolatosan, hogy volt-e engedélye a tulajdonosnak a támfal megépítésére, azt mondta: nem volt, de nem is kellett, ugyanis az általa tervezett egy méter magasságig nem kell engedélyeztetni egy ilyen építményt.

Ságváron egy 5 éves kisfiú és egy 11 éves kislány meghalt, egy 35 éves férfi pedig megsérült, amikor szombaton löszfal omlott rájuk egy építkezésen. A falu külterületi lakott övezetében lévő Csalogány utcában egy háznál az épület mögötti löszfalba akartak beton támfalat készíteni a tulajdonosok. A tulajdonos löszfalnál játszó kisfiára és a szomszéd kislányára 10-15 köbméter föld zúdult, a gyerekek életét már nem tudták megmenteni.  

A rendőrség foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt indított ismeretlen tettes ellen büntetőeljárást. Az eset körülményeit munkavédelmi szakértő bevonásával vizsgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!